Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Nova generacija E-mail servisa

Tokom ovog vikenda je uspešno završena implementacija nove generacije E-mail servisa. Novi servis elektronske pošte ne samo da predstavlja rešenje za veliki broj problema koji su bili naročito uočljivi u poslednjih nekoliko meseci, već se odlikuje i velikim brojem novih osobina. Implementaciju ovog sistema prati i uvođenje nove generacije hardvera u rad, čime će biti zadovoljene i sve buduće potrebe u narednih 5-10 godina. Sistem klijentskog pristupa, kao i pristupa putem webmail servisa od sada zadovoljava i potrebe za pristupom elektronskoj pošti upotrebom mobilnih platformi, poput mobilnih telefona ili pad uređaja. Da bi ovakav vid funkcionalnosti bio moguć, pored POP i SMTP protokola, u upotrebu je uveden i IMAP protokol, koji se preporučuje korisnicima. RCSF je zbog toga pripremio nekoliko grafički interpretiranih uputstava za formiranje naloga kod nekoliko najpopularnijih E-mail klijenata.

Napominjemo da stari E-mail servis nije ugašen već je premešten na nove adrese, na kojima će raditi dok se za njim ne prestane potreba. To znači da je novi servis preuzeo standardna podešavanja koja su, kao što je navedeno, dopunjena i koja izgledaju ovako:

Novi sistem:
adresa korisnika je i dalje Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
username: korisnik
Incoming server address (IMAP): sf.sf.bg.ac.rs
Outgoing server address (SMTP): sf.sf.bg.ac.rs + opcija My outgoing server requires authentication - Use same settings as my incoming mail server.
Webmail adresa: http://webmail.sf.bg.ac.rs

Napominjemo da je pri prvoj sinhronizaciji email foldera, moguće duže preuzimanje poruka,  ukoliko se u radi o više stotina ili pisama u mailbox-ovima.
 Takođe, u novom sistemu nije isključen POP3 protokol, što znači da korisnici koji žele da nastave sa upotrebom ovog protokola trebaju podesiti parametar Incoming server address (POP3): sf.sf.bg.ac.rs. RCSF preporučuje prelazak na upotrebu IMAP protokola.

Stari sistem:
adresa korisnika je i dalje Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
username: korisnik
Incoming server address (POP3): sf3.sf.bg.ac.rs
Outgoing server address (SMTP): sf3.sf.bg.ac.rs .
Webmail adresa: http://webmail2.sf.bg.ac.rs

Uputstva za podešavanje E-mail klijenata:

Uputstvo za Microsoft Outlook 2007
Uputstvo za Microsoft Outlook 2002/2003
Uputstvo za Microsoft Outlook Express/Windows Mail

Napominjemo da zbog velikog broja novih osobina moguća pojava određenih grešaka, koje nisu bile uočene u fazi testiranja. RCSF će sa zahvalnošću razmotriti sve moguće sugestije, koje mogu biti upućene upotrebom standardnih kontakata.




 
© Univerzitet u Beogradu - Saobracajni fakultet 2006-2010.