Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Нова генерација E-mail сервиса

Током овог викенда је успешно завршена имплементација нове генерације E-mail servisa. Нови сервис електронске поште не само да представља решење за велики број проблема који су били нарочито уочљиви у последњих неколико месеци, већ се одликује и великим бројем нових особина. Имплементацију овог система прати и увођење нове генерације хардвера у рад, чиме ће бити задовољене и све будуће потребе у наредних 5-10 година. Систем клијентског приступа, као и приступа путем webmail сервиса од сада задовољава и потребе за приступом електронској пошти употребом мобилних платформи, попут мобилних телефона или pad уређаја. Да би овакав вид функционалности био могућ, поред POP i SMTP протокола, у употребу је уведен и IMAP протокол, који се препоручује корисницима. РЦСФ је због тога припремио неколико графички интерпретираних упутстава за формирање налога код неколико најпопуларнијих E-mail клијената.

Напомињемо да стари E-mail сервис није угашен већ је премештен на нове адресе, на којима ће радити док се за њим не престане потреба. То значи да је нови сервис преузео стандардна подешавања која су, као што је наведено, допуњена и која изгледају овако:

Нови систем:
адреса корисника је и даље Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
username: korisnik
Incoming server address (IMAP): sf.sf.bg.ac.rs
Outgoing server address (SMTP): sf.sf.bg.ac.rs + opcija My outgoing server requires authentication - Use same settings as my incoming mail server.
Webmail адреса: http://webmail.sf.bg.ac.rs

Напомињемо да је при првој синхронизацији email фолдера, могуће дуже преузимање порука,  уколико се у ради о више стотина ili писама у mailbox-овима.
 Такође, у новом систему није искључен POP3 протокол, што значи да корисници који желе да наставе са употребом овог протокола требају подесити параметар Incoming server address (POP3): sf.sf.bg.ac.rs. РЦСФ препоручује прелазак на употребу IMAP протокола.

Стари систем:
адреса корисника је и даље Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
username: korisnik
Incoming server address (POP3): sf3.sf.bg.ac.rs
Outgoing server address (SMTP): sf3.sf.bg.ac.rs .
Webmail адреса: http://webmail2.sf.bg.ac.rs

Упутства за подешавање E-mail клијената:

Упутство за Microsoft Outlook 2007
Упутство за Microsoft Outlook 2002/2003
Упутство за Microsoft Outlook Express/Windows Mail

Напомињемо да због великог броја нових особина могућа појава одређених грешака, које нису биле уочене у фази тестирања. РЦСФ ће са захвалношћу размотрити све могуће сугестије, које могу бити упућене употребом стандардних контаката.




 
© Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет 2006-2010.