Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

EDUROAM сервис

Шта је eduroam?


eduroam® – educational roaming је бесплатан сервис за приступ Интернету. Својим корисницима омогућава безбедан, брз и једноставан приступ Интернету широм света, без потребе за отварањем додатних налога, уз коришћење већ постојећег корисничког имена и лозинке креираних на институцији у којој раде или студирају.

Тако нпр. студент Саобраћајног факултета, може приступити eduroam Интернету на свом факултету, или када је у посети било којој институцији у Србији или свету коришћењем истог корисничког имена и лозинке. Корисник има исти утисак, без обзира где приступа eduroam Интернету.

Корисници eduroam сервиса су студенти и запослени у научно-истраживачким и образовним институцијама широм света. У Србији га могу користити студенти, професори, предавачи, научници, истраживачи и сви други запослени у институцијама чланицама Академске мреже Србије (АМРЕС).

Захваљујући најсавременијим стандардима за енкрипцију (WPA2/АЕS и WPА2/ТKIP), корисницима је загарантован висок ниво заштите приватности њихових података.

Приступ Интернету путем eduroam-а је јако једноставан. Потребно је само једном извршити подешавање на корисничком уређају. Упутства за коришћење и приступ eduroam сервису можете наћи овде.

eduroam је осим у Србији доступан у бројним научно-истраживачким и образовним институцијама у преко 35 земаља Европе и света. Мапу са приступним тачкама можете погледати овде.Како да користите eduroam сервис?

Коришћењем свог бежичног уређаја (лаптоп, смарт мобилни телефон, PDA, итд.) можете приступити Интернету са било које eduroam приступне тачке у оквиру АМРЕС-а, или са приступних тачака широм Европе и света.

Повезивање на едуроам је брзо и једноставно! Неопходно је да поседујете корисничко име и лозинку добијене у рачунарском центру Саобраћајног факултета. Када приступате АМРЕС eduroam сервису, као корисничко име потребно је да унесете Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели нпр. Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .

Да би могли да приступите АМРЕС eduroam сервису, неопходно је да ваш уређај има одговарајући бежични адаптер који подржава:

- 802.11g или 802.11n стандарде
- Сигурносне протоколе WPA-Enterprise или WPA2-Enterprise

Подешавање вашег бежичног уређаја за приступ eduroam сервису је једноставно, а у неким случајевима је потребно инсталирати и додатни програм.


Windows OS
Обзиром да тренутне верзије windows оперативног система немају уграђену подршку за EAP-TTLS протокол, неопходно је да инсталирате додатни програм. Сама инсталација и подешавање програма су једноставни и потребно је да то урадите само једном. Инсталациону верзију програма, коју је АМРЕС тим припремио тако да вам подешавање буде врло лако можете преузети овде. Инсталација и подешавање могу се незнатно разликовати у зависности од верзије Wиндоwс ОС, а упутства можете преузети у наставку.

Windows XP
Windows 7
Windows Vista


Linux
Ubuntu 10.04 - GNOME графичко окружење


Mac OS X
Snow Leopard 10.6


Tелефони
Android - списак телефона са Андроид оперативним системом можете пронаћи овде
Symbian v60 - списак телефона са Сyмбиан в60 оперативним системом можете пронаћи овде
iOS - iPad, iPhone, iPod Touch
BlackBerry - BlackBerry телефони серије 9000


AUP - Правилник о коришћењу академске мреже Србије - АМРЕС


Правилник о коришћењу Академске мреже Србије (AUP - Acceptable Usage Policy) уређује шта се сматра недозвољеним, а шта дозвољеним коришћењем АМРЕС ресурса, као и остала питања која доприносе њиховом правилном коришћењу.

Примена правилника је обавезна за све АМРЕС кориснике (организације и појединце), као и за остале кориснике са Интернета који остварују саобраћај са Академском мрежом Србије, па и за eduroam кориснике.

Оригинални документ можете преузети овде.

Последице непоштовања овог правилника сноси сам корисник.

Eduroam на Саобраћајном факултету


Сва упутства о начину коришћења eduroam сервиса за студенте и наставнике Саобраћајног факултета у Београду, биће накнадно објављена на овој страници.
 
© Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет 2006-2010.