Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

EDUROAM servis

Šta je eduroam?


eduroam® – educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj rade ili studiraju.

Tako npr. student Saobraćajnog fakulteta, može pristupiti eduroam Internetu na svom fakultetu, ili kada je u poseti bilo kojoj instituciji u Srbiji ili svetu korišćenjem istog korisničkog imena i lozinke. Korisnik ima isti utisak, bez obzira gde pristupa eduroam Internetu.

Korisnici eduroam servisa su studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta. U Srbiji ga mogu koristiti studenti, profesori, predavači, naučnici, istraživači i svi drugi zaposleni u institucijama članicama Akademske mreže Srbije (AMRES).

Zahvaljujući najsavremenijim standardima za enkripciju (WPA2/AES i WPA2/TKIP), korisnicima je zagarantovan visok nivo zaštite privatnosti njihovih podataka.

Pristup Internetu putem eduroam-a je jako jednostavan. Potrebno je samo jednom izvršiti podešavanje na korisničkom uređaju. Uputstva za korišćenje i pristup eduroam servisu možete naći ovde.

eduroam je osim u Srbiji dostupan u brojnim naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama u preko 35 zemalja Evrope i sveta. Mapu sa pristupnim tačkama možete pogledati ovde.Kako da koristite eduroam servis?

Korišćenjem svog bežičnog uređaja (laptop, smart mobilni telefon, PDA, itd.) možete pristupiti Internetu sa bilo koje eduroam pristupne tačke u okviru AMRES-a, ili sa pristupnih tačaka širom Evrope i sveta.

Povezivanje na eduroam je brzo i jednostavno! Neophodno je da posedujete korisničko ime i lozinku dobijene u računarskom centru Saobraćajnog fakulteta. Kada pristupate AMRES eduroam servisu, kao korisničko ime potrebno je da unesete Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli npr. Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

Da bi mogli da pristupite AMRES eduroam servisu, neophodno je da vaš uređaj ima odgovarajući bežični adapter koji podržava:

- 802.11g ili 802.11n standarde
- Sigurnosne protokole WPA-Enterprise ili WPA2-Enterprise

Podešavanje vašeg bežičnog uređaja za pristup eduroam servisu je jednostavno, a u nekim slučajevima je potrebno instalirati i dodatni program.


Windows OS
Obzirom da trenutne verzije windows operativnog sistema nemaju ugrađenu podršku za EAP-TTLS protokol, neophodno je da instalirate dodatni program. Sama instalacija i podešavanje programa su jednostavni i potrebno je da to uradite samo jednom. Instalacionu verziju programa, koju je AMRES tim pripremio tako da vam podešavanje bude vrlo lako možete preuzeti ovde. Instalacija i podešavanje mogu se neznatno razlikovati u zavisnosti od verzije Windows OS, a uputstva možete preuzeti u nastavku.

Windows XP
Windows 7
Windows Vista


Linux
Ubuntu 10.04 - GNOME grafičko okruženje


Mac OS X
Snow Leopard 10.6


Telefoni
Android - spisak telefona sa Android operativnim sistemom možete pronaći ovde
Symbian v60 - spisak telefona sa Symbian v60 operativnim sistemom možete pronaći ovde
iOS - iPad, iPhone, iPod Touch
BlackBerry - BlackBerry telefoni serije 9000


AUP - Pravilnik o korišćenju akademske mreže Srbije - AMRES


Pravilnik o korišćenju Akademske mreže Srbije (AUP - Acceptable Usage Policy) uređuje šta se smatra nedozvoljenim, a šta dozvoljenim korišćenjem AMRES resursa, kao i ostala pitanja koja doprinose njihovom pravilnom korišćenju.

Primena pravilnika je obavezna za sve AMRES korisnike (organizacije i pojedince), kao i za ostale korisnike sa Interneta koji ostvaruju saobraćaj sa Akademskom mrežom Srbije, pa i za eduroam korisnike.

Originalni dokument možete preuzeti ovde.

Posledice nepoštovanja ovog pravilnika snosi sam korisnik.

Eduroam na Saobraćajnom fakultetu


Sva uputstva o načinu korišćenja eduroam servisa za studente i nastavnike Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, biće naknadno objavljena na ovoj stranici.
 
© Univerzitet u Beogradu - Saobracajni fakultet 2006-2010.