Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Studijski program: SAOBRAĆAJ

Vrsta i nivo studija: Diplomske akademske studije

Naziv predmeta: Planiranje, saobraćajno projektovanje i

održavanje železničke infrastrukture

Nastavnici: Po planu angažovanja za tekuću školsku godinu

Broj kredita: 7 ESPB

Status predmeta: izborni

Uslov: nema posebnih uslova

Cilj predmeta

Upoznavanje studenata sa metodologijom i najnovijim metodama planiranja i saobraćajnog projektovanja železničke infrastrukture, metodama za vrednovanje varijantnih rešenja i sa procesom organizacije održavanja nfrastrukture.

Ishod predmeta

Po završetku kursa svaki student će biti sposoban da argumentovano analizira i predlaže osnovne elemente bitne za proces planiranja, saobraćajnog projektovanja i vrednovanja varijantnih rešenja železničke infrastrukture, da radi na pripremi planske i projektne dokumentacije. Pored toga najbolji će moći samostalno da obavljaju ove aktivnosti, sa značajnim udelom u analizi pokazatelja, poređenju rezultata, oceni i predlogu konačnih rešenja.

Tokom semestra vršiće se permanentno praćenje i ocenjivanje rada studenata proverom znanja u toku predavanja i vežbi, putem kolokvijuma i kroz izradu i prezentaciju seminarskog rada. Ocena na ispitu se sastoji iz zbira ocena koje student ostvari tokom semestra, s tim da su uslovi za polaganje ispita pozitivno urađeni kolokvijumi i pozitivno ocenjen usmeni deo ispita. Ukoliko student tokom semestra pokaže zavidan nivo znanja biće oslobođen polaganja usmenog dela ispita.

Sadržaj predmeta

Teorijska nastava

Savremene postavke u procesu planiranja i metodologiji saobraćajnog projektovanja i održavanja  železničke infrastrukture. Opšti principi primenjeni kod rekonstrukcije pruga i službenih mesta. Savremene metode za dimenzionisanje kapaciteta i vrednovanje varijantnih rešenja. Analiza kriterijuma i elemenata za ocenu rešenja. Planiranje organizacije saobraćaja pri izvođenju radova na infrastrukturi.

Praktična nastava:

Praktična nastava se realizuje kroz klasične računske vežbe, izradu i prezentaciju seminarskih i projektnih radova. Seminarski rad i projektni zadatak obuhvataju analizu metoda za dimenzionisanje kapaciteta, analizu varijantnih rešenja i ocenu elemenata za vrednovanje varijantnih rešenja. Poseban akcenat biće dat na  planiranje radova pri održavanju infrastrukturnih postrojenja i organizacije saobraćaja pri izvođenju ovih radova. Kolokvijumi. Prezentacija seminarskog rada.

Literatura

1. M. S. Ivić, M. Marković, A. Marković, Effects of the Application of Conventional Methods in the Process of Forming the Pick-Up Trains, YUJOR Vol 17 No 2, Belgrade 2007. 245-256.

2. 3. B. Bošković, M. S. Ivić, A. Marković, Organizing Transportation on a Double-Track Line Under Conditions of Major Overhaul on one Track, YUJOR Vol 16 No 1, Belgrade 2006. 97-105

4. M. S. Ivić, Predavanja u formi RR koja se ''kače'' na sajt fakulteta.

Broj časova aktivne nastave

Ostali časovi

Predavanja:

3

Vežbe:

1

Drugi oblici nastave:

2

Studijski istraživački rad:

2

6

Metode izvođenja nastave

Pre­da­va­nja se izvode u vidu ex-katedri, debata i timskih prezentacija. Ve­žbe se iz­vo­de delom kao klasične računske. Seminarski rad se radi timski, a odbrana rada se obavlja u vidu debata i timskih prezentacija. Praktičan laboratorijski rad se obavlja na terenu (u stanicama, na pruzi i projektantskim ustanovama).

Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)

Predispitne obaveze

Poena:

Završni ispit

Poena:

aktivnost u toku nastave

10

usmeni ispit

40

seminarski radovi

20

 

 

kolokvijumi

20

 

 

prezentacija projekta

10

 

 

 
© Univerzitet u Beogradu - Saobracajni fakultet 2006-2010.