Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Студијски програм: САОБРАЋАЈ

Врста и ниво студија: Дипломске академске студије

Назив предмета: Планирање, саобраћајно пројектовање и

одржавање железничке инфраструктуре

Наставници: По плану ангажовања за текућу школску годину

Број кредита: 7 ЕСПБ

Статус предмета: изборни

Услов: нема посебних услова

Циљ предмета

Упознавање студената са методологијом и најновијим методама планирања и саобраћајног пројектовања железничке инфраструктуре, методама за вредновање варијантних решења и са процесом организације одржавања нфраструктуре.

Исход предмета

По завршетку курса сваки студент ће бити способан да аргументовано анализира и предлаже основне елементе битне за процес планирања, саобраћајног пројектовања и вредновања варијантних решења железничке инфраструктуре, да ради на припреми планске и пројектне документације. Поред тога најбољи ће моћи самостално да обављају ове активности, са значајним уделом у анализи показатеља, поређењу резултата, оцени и предлогу коначних решења.

Током семестра вршиће се перманентно праћење и оцењивање рада студената провером знања у току предавања и вежби, путем колоквијума и кроз израду и презентацију семинарског рада. Оцена на испиту се састоји из збира оцена које студент оствари током семестра, с тим да су услови за полагање испита позитивно урађени колоквијуми и позитивно оцењен усмени део испита. Уколико студент током семестра покаже завидан ниво знања биће ослобођен полагања усменог дела испита.

Садржај предмета

Теоријска настава

Савремене поставке у процесу планирања и методологији саобраћајног пројектовања и одржавања  железничке инфраструктуре. Општи принципи примењени код реконструкције пруга и службених места. Савремене методе за димензионисање капацитета и вредновање варијантних решења. Анализа критеријума и елемената за оцену решења. Планирање организације саобраћаја при извођењу радова на инфраструктури.

Практична настава:

Практична настава се реализује кроз класичне рачунске вежбе, израду и презентацију семинарских и пројектних радова. Семинарски рад и пројектни задатак обухватају анализу метода за димензионисање капацитета, анализу варијантних решења и оцену елемената за вредновање варијантних решења. Посебан акценат биће дат на  планирање радова при одржавању инфраструктурних постројења и организације саобраћаја при извођењу ових радова. Колоквијуми. Презентација семинарског рада.

Литература

1. М. С. Ивић, М. Марковић, А. Марковић, Effects of the Application of Conventional Methods in the Process of Forming the Pick-Up Trains, YUJOR Vol 17 No 2, Belgrade 2007. 245-256.

2. 3. Б. Бошковић, М. С. Ивић, А. Марковић, Organizing Тransportation on a Double-Track Line Under Conditions of Major Overhaul on one Track, YUJOR Vol 16 No 1, Belgrade 2006. 97-105

4. М. С. Ивић, Предавања у форми РР која се ''каче'' на сајт факултета.

Број часова активне наставе

Остали часови

Предавања:

3

Вежбе:

1

Други облици наставе:

2

Студијски истраживачки рад:

2

6

Методе извођења наставе

Пре­да­ва­ња се изводе у виду ex-катедри, дебата и тимских презентација. Ве­жбе се из­во­де делом као класичне рачунске. Семинарски рад се ради тимски, а одбрана рада се обавља у виду дебата и тимских презентација. Практичан лабораторијски рад се обавља на терену (у станицама, на прузи и пројектантским установама).

Оцена знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

Поена:

Завршни испит

Поена:

активност у току наставе

10

усмени испит

40

семинарски радови

20

 

 

колоквијуми

20

 

 

презентација пројекта

10

 

 

 
© Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет 2006-2010.