Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Studijski program: SAOBRAĆAJ

Vrsta i nivo studija: Diplomske akademske studije

Naziv predmeta: Elektronsko bankarstvo

Nastavnici: Po planu angažovanja za tekuću školsku godinu

Broj kredita: 6 ESPB

Status predmeta: obavezni

Uslov: nema

Cilj predmeta

Predstavljanje sistema elektronskog bankarstva sa posebnim osvrtom na njegovu ulogu i mesto u poštanskom saobraćaju. Osnovnih karakteristike elektronskog bankarskog poslovanja u tehnološkom procesu poštanskog saobraćaja. Upoznavanje studenata sa sistemima elektronskog novčanog poslovanja, platnog prometa u zemlji i inostranstvu i strukturnim refomama poštanskog saobraćaja i prometa sa aspekta implemantacije i razvoja novčanog promata u poštanskom saobraćaju.

Ishod predmeta

Stečena znanja iz elektronskog bankarskog poslovanja sa upoznavanjem i razumevanjem osnovih karakteristika tehnoloških procesa platnog prometa u poštanskom saobraćaju. Takođe, studenti stiču znanja iz oblasti elektronskog domaćeg i ino. platnog prometa. Upoznaju se sa osnovnim postulatima elektronskog novčanog prometa kao što su: novčana i finansijska tržišta, rad i manipulacija sa gotovim i žiralnim novcem, kreditni poslovi, instrumenti platnog prometa, sistemima platnog prometa, uloga pošte kao nosioca platnog prometa, kliring i seatlment u novčanom prometu.

Sadržaj predmeta

Mesto i uloga elektronskog novčanog prometa u poštanskom saobraćaju. Osnovne karakteristike tehnoloških procesa elektronskog bankarstva u poštanskom saobraćaju. Tržište novca i instrumenti. Organizacija i subjekti tržišta novca. Osnovne karakteristike i mehanizmi platnog prometa. Uloga pošte kao jednog od nosilaca platnog prometa. Elektronski novac i sistemi elektronskog bankrastva. Instrumenti platnog prometa. Tehnološka organizacija i funkcionisanje platnog prometa u zemlji. Tehnološka organizacija i funkcionisanje međunarodnog platnog prometa - mesto i uloga pošte. Sistemi bezgotovinskog platnog prometa. Samouslužni bankarski sistemi - bankomati, POS-ovi, internet i mobilno bankarstvo. Bezbednost u obavljanju elektronskog platnog prometa.

Literatura

  1. B. Stanivuković, Magistarski rad: Novčano poslovanje kao proces automatizacije u poštanskom saobraćaju, Saobraćajni fakultet Beograd, 1998. godina,
  2. B. Stanivuković, Doktorska disertacija: Istraživanje modela za internet i mobilno bankarstvo sa poštansko-kurirskom logistikom, Saobraćajni fakultet Beograd, 2007. godina,
  3. M. Bukumirović - Automatizacija procesa rada u poštanskim sistemima, Saobraćajni fakultet, Beograd, 2004. godina,
  4. Uputstvo za kontrolu tehnoloških procesa vršenja poštanskih usluga i usluga novčanog prometa, ZJPTT, 2003. godina,
  5. M. Bogdanović, L. Šestović, ''Ekonomija od A do Z', Dosije, Beograd 2002. godina.

Broj časova aktivne nastave

Ostali časovi

Predavanja:

4

Vežbe:

3

Drugi oblici nastave:

0

Studijski istraživački rad:

0

5

Metode izvođenja nastave

predavanja ex-katedra, vežbe, rad u laboratoriji, stručna praksa, interaktivne radionice, studije slučaja, debate, simulacije, timske prezentacije i sl.

Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)

Predispitne obaveze

Poena:

Završni ispit

Poena:

aktivnost u toku nastave

5

pismeni ispit

25

seminarski radovi

15

usmeni ispit

25

kolokvijumi

15

 

 

domaći zadaci

0

 

 

prezentacija projekta

5

 

 

 
© Univerzitet u Beogradu - Saobracajni fakultet 2006-2010.