Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Студијски програм: САОБРАЋАЈ

Врста и ниво студија: Дипломске академске студије

Назив предмета: Електронско банкарство

Наставници: По плану ангажовања за текућу школску годину

Број кредита: 6 ЕСПБ

Статус предмета: обавезни

Услов: нема

Циљ предмета

Представљање система електронског банкарства са посебним освртом на његову улогу и место у поштанском саобраћају. Основних карактеристике електронског банкарског пословања у технолошком процесу поштанског саобраћаја. Упознавање студената са системима електронског новчаног пословања, платног промета у земљи и иностранству и структурним рефомама поштанског саобраћаја и промета са аспекта имплeмантације и развоја новчаног промата у поштанском саобраћају.

Исход предмета

Стечена знања из електронског банкарског пословања са упознавањем и разумевањем основих карактеристика технолошких процеса платног промета у поштанском саобраћају. Такође, студенти стичу знања из области електронског домаћег и ино. платног промета. Упознају се са основним постулатима електронског новчаног промета као што су: новчана и финансијска тржишта, рад и манипулација са готовим и жиралним новцем, кредитни послови, инструменти платног промета, системима платног промета, улога поште као носиоца платног промета, kliring и seatlment у новчаном промету.

Садржај предмета

Место и улога електронског новчаног промета у поштанском саобраћају. Основне карактеристике технолошких процеса електронског банкарства у поштанском саобраћају. Тржиште новца и инструменти. Организација и субјекти тржишта новца. Основне карактеристике и механизми платног промета. Улога поште као једног од носилаца платног промета. Електронски новац и системи електронског банкраства. Инструменти платног промета. Технолошка организација и функционисање платног промета у земљи. Технолошка организација и функционисање међународног платног промета - место и улога поште. Системи безготовинског платног промета. Самоуслужни банкарски системи - банкомати, POS-ови, интернет и мобилно банкарство. Безбедност у обављању електронског платног промета.

Литература

  1. Б. Станивуковић, Магистарски рад: Новчано пословање као процес аутоматизације у поштанском саобраћају, Саобраћајни факултет Београд, 1998. годинa,
  2. Б. Станивуковић, Докторска дисертација: Истраживање модела за интернет и мобилно банкарство са поштанско-курирском логистиком, Саобраћајни факултет Београд, 2007. годинa,
  3. М. Букумировић - Аутоматизација процеса рада у поштанским системима, Саобраћајни факултет, Београд, 2004. година,
  4. Упутство за контролу технолошких процеса вршења поштанских услуга и услуга новчаног промета, ЗЈПТТ, 2003. година,
  5. М. Богдановић, Л. Шестовић, ''Економија од А до З', Досије, Београд 2002. година.

Број часова активне наставе

Остали часови

Предавања:

4

Вежбе:

3

Други облици наставе:

0

Студијски истраживачки рад:

0

5

Методе извођења наставе

предавања ex-катедра, вежбе, рад у лабораторији, стручна пракса, интерактивне радионице, студије случаја, дебате, симулације, тимске презентације и сл.

Оцена знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

Поена:

Завршни испит

Поена:

активност у току наставе

5

писмени испит

25

семинарски радови

15

усмени испит

25

колоквијуми

15

 

 

домаћи задаци

0

 

 

презентација пројекта

5

 

 

 
© Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет 2006-2010.