Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Studijski program: SAOBRAĆAJ

Vrsta i nivo studija: Diplomske akademske studije

Naziv predmeta: Ienjerska ekonomija u transportu i komunikacijama

Nastavnici: Po planu angažovanja za tekuću školsku godinu

Broj kredita: 6 ESPB

Status predmeta: izborni

Uslov:

Cilj predmeta

Učenje osnovnih principa kod  donošenja odluka o izboru i načinu finansiranja investicija u transportu i komunikacijama.

Ishod predmeta

Nakon uspešnog završetka kursa studenti će biti u stanju da donose kompetentne ekonomsko -inženjerske odluke koje se odnose na izbor investicionih projekata - njihovo finansiranje, vrednovanje, ocenu rizika, ukupne eksterne efekte , odnose između javnih i privatnih izvora finansiranja. Praktično će moći da izračunaju  stopu povraćaja uloženih  sredstava u  transportu i komunikacijama,  odnosno meru njihove društvene i ekonomske opravdanosti. Moći će da ocene veličinu ukupnih eksternih efekata koje ovakve investicije stvaraju, te da preporuče načine za njihovu internalizaciju. Rečju, biće osposobljeni za ekonomsko-inženjersko upravljanje u domenu investicija u transportu i komunikacijama.

Sadržaj predmeta

Proces ekonomsko-inženjerskog odlučivanja - poređenje alternativa. Troškovi i koristi - studije slučaja u transportu i komunikacijama. Eksterni troškovi i koristi u transportu i komunikacijama i značaj metoda ukupnih troškova i koristi kod vrednovanja projekata. Sadašnja vrednost i  godišnji novčani tok projekta u transportu i komunikacijama. Analiza stope povraćaja, buduće vrednosti, osetljivosti i prekidne tačke. Metodi amortizacije, poređenje tradicionalnih i modifikovanih metoda amortizacije u transportu i komunikacijama.  Analiza osnovnih tehnika zamene. Izvori  finansiranja.  Odlučivanje o metodima finansiranja u transportu i komunikacijama.

Literatura

  1. C.S.Park, Fundamentals of Engineering Economics, Pearson, Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, 2004.,
  2. L. Blank, A.Tarquin, Basics Of Engineering Economy, McGraw-Hill, Higher Education, New York, 2008.,
  3. I.G.Heggie, Transport Engineering Economics, McGrow Hill, London, UK, 1972.

Broj časova aktivne nastave

Ostali časovi

Predavanja:

3

Vežbe:

2

Drugi oblici nastave:

0

Studijski istraživački rad:

0

7

Metode izvođenja nastave

Nastava se organizuje kao jedinstven proces predavanja i vežbi uz puno učešće studenata. Predavanja su ex-katedra. Studenti sa na važbama upoznaju sa različitim primerima i rešavaju zadatke  što doprinosi savlađivanju materije. Sprovodi se nalaiza slučajeva iz prakse, organizuju kreativne radionice i debate na određene teme.

Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)

Predispitne obaveze

Poena:

Završni ispit

Poena:

kolokvijumi

30

pismeni ispit

30

seminarski radovi

20

usmeni ispit

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Univerzitet u Beogradu - Saobracajni fakultet 2006-2010.