Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Studijski program: SAOBRAĆAJ

Vrsta i nivo studija: Diplomske akademske studije

Naziv predmeta: Posebne oblasti logistike povratnih tokova

Nastavnici: Po planu angažovanja za tekuću školsku godinu

Broj kredita: 6 ESPB

Status predmeta: izborni

Uslov: Logistika povratnih tokova

Cilj predmeta

Ovaj predmet ima za cilj proširenje i produbljenje znanja u oblasti logistike povratnih tokova, stavljajući težište pre svega na formulaciju problema i pristupe modeliranju povratnih tokova, tj mreža povratne logistike, u domenu sakupljanja, realizacije transportnih tokova, lociranja resursa, upravljanja zalihama i drugih procesa unutar lanca sanbdevanja kružnog toka. Ideja u okviru koje je definisan i osnovni cilj predmeta jeste da se uoče tipični zadaci, ukaže na načine njihovog rešavanja, i istaknu razlike prisutne u logističkim mrežama ovog tipa, koje se najčeđće karakterišu odrednicom "od više ka jednom", suprotno tradicionalnim mrežama "tokova unapred", koje su po pravilu tipa "od jednog ka više".

Ishod predmeta

  • Biće osposobljeni da formulišu neke od tipičnih zadataka u logistici povratnih tokova i da u rešavanju tih problema primene odgovarajuće kvantitativne metode i modele.
  • Biće osposobljeni da uobličavanju rešenja priđu sa sistemske tačke gledišta kako bi sagledali sve relevantne zahteve, kao i da u procesu formulacije problema primene odgovarajući nivo apstrakcije kako bi se dimenzije problema svele na nivo prilagođen raspoloživim tehnikama rešavanja.
  • Biće upoznati sa naprednim netodama optimizacije procesa u logistici povratnih tokova i osposebljeni da ih primene na rešavanje realnih problema.
  • Steći će sposobnost da identifikuju i na odgovarajući način upotrebe izvore relevantnih informacija i da ih primene u istraživanju i uobličavanju projekata u oblasti logistike povratnih tokova, kao i da rezultate na sažet i sistematizovan način interpretiraju i prezentuju.

Sadržaj predmeta

Teorijska nastava:

Logistika povratnih tokova - klase problema u povratnim logističkim mrežama. Formulisanje problema i pristupi modeliranju povratno-logističkih procesa. Logistički aspekt i problemi upravljanje otpadom - klase problema i načini njihovog rešavanja u oblastima sakupljanja i tretmana. Specifični problemi upravljanja elektronskim i električnim otpadom,  PET materijali i ambalaža, i dr. Tipovi problema, pristupi i modeli za uobličavanje strukture reciklažnih i povratno logističkih mreža praznih logističkih jedinica.

Praktična nastava:

Vežbe koje uključuju obnovu i diskusiju o gradivu prezentiranom tokom teorijske nastave i vežbanje na primerima koji se odnose na pojedine oblasti teorijske nastave. kao i prezentaciju primera i studija slučaja. Debate i interaktivne radionice o pojedinim temama vezanim za neke od tipičnih klasa zadataka u povratnim logističkim mrežama.

Literatura

  1. R.Dekker, M. Fleishmann, K. Inderfurth, Luk N. Van Wassenhove, Revese Logistics - Quantitative Models for Closed-Loop Supply Chains, Springer-Verlag Berlin  Heidelberg, 2004.,
  2. Juan Pablo Zoto Zuluaga, Reverse logistics - Models and applications, Universitat Pompeu Fabra, 2005.,
  3. Rainer Kleber Dynamic Inventory Management in Reverse Logistics, Springer, Berlin, 2006.,
  4. S. Flapper, J. van Nunen.  L. van Wassenhove, Managing closed-loops Supply chains, Springer, Berlin, 2005.,
  5. M.Vidović,  B.Ratković Pisani materijal sa predavanja i vežbi

Broj časova aktivne nastave

Ostali časovi

Predavanja:

2

Vežbe:

2

Drugi oblici nastave:

1

Studijski istraživački rad:

1

6

Metode izvođenja nastave

predavanja ex-katedra, vežbe, studije slučaja, debate, interaktivne radionice, timske prezentacije

Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)

Predispitne obaveze

Poena:

Završni ispit

Poena:

aktivnost u toku nastave

20

usmeni ispit

30

seminarski radovi

30

 

 

prezentacija projekta

20

 

 

 
© Univerzitet u Beogradu - Saobracajni fakultet 2006-2010.