Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Студијски програм: САОБРАЋАЈ

Врста и ниво студија: Дипломске академске студије

Назив предмета: Посебне области логистике повратних токова

Наставници: По плану ангажовања за текућу школску годину

Број кредита: 6 ЕСПБ

Статус предмета: изборни

Услов: Логистика повратних токова

Циљ предмета

Овај предмет има за циљ проширење и продубљење знања у области логистике повратних токова, стављајући тежиште пре свега на формулацију проблема и приступе моделирању повратних токова, тј мрежа повратне логистике, у домену сакупљања, реализације транспортних токова, лоцирања ресурса, управљања залихама и других процеса унутар ланца санбдевања кружног тока. Идеја у оквиру које је дефинисан и основни циљ предмета јесте да се уоче типични задаци, укаже на начине њиховог решавања, и истакну разлике присутне у логистичким мрежама овог типа, које се најчеђће карактеришу одредницом "од више ка једном", супротно традиционалним мрежама "токова унапред", које су по правилу типа "од једног ка више".

Исход предмета

  • Биће оспособљени да формулишу неке од типичних задатака у логистици повратних токова и да у решавању тих проблема примене одговарајуће квантитативне методе и моделе.
  • Биће оспособљени да уобличавању решења приђу са системске тачке гледишта како би сагледали све релевантне захтеве, као и да у процесу формулације проблема примене одговарајући ниво апстракције како би се димензије проблема свеле на ниво прилагођен расположивим техникама решавања.
  • Биће упознати са напредним нетодама оптимизације процеса у логистици повратних токова и оспосебљени да их примене на решавање реалних проблема.
  • Стећи ће способност да идентификују и на одговарајући начин употребе изворе релевантних информација и да их примене у истраживању и уобличавању пројеката у области логистике повратних токова, као и да резултате на сажет и систематизован начин интерпретирају и презентују.

Садржај предмета

Теоријска настава:

Логистика повратних токова - класе проблема у повратним логистичким мрежама. Формулисање проблема и приступи моделирању повратно-логистичких процеса. Логистички аспект и проблеми управљање отпадом - класе проблема и начини њиховог решавања у областима сакупљања и третмана. Специфични проблеми управљања електронским и електричним отпадом,  ПЕТ материјали и амбалажа, и др. Типови проблема, приступи и модели за уобличавање структуре рециклажних и повратно логистичких мрежа празних логистичких јединица.

Практична настава:

Вежбе које укључују обнову и дискусију о градиву презентираном током теоријске наставе и вежбање на примерима који се односе на поједине области теоријске наставе. као и презентацију примера и студија случаја. Дебате и интерактивне радионице о појединим темама везаним за неке од типичних класа задатака у повратним логистичким мрежама.

Литература

  1. R.Dekker, M. Fleishmann, K. Inderfurth, Luk N. Van Wassenhove, Revese Logistics - Quantitative Models for Closed-Loop Supply Chains, Springer-Verlag Berlin  Heidelberg, 2004.,
  2. Juan Pablo Zoto Zuluaga, Reverse logistics - Models and applications, Universitat Pompeu Fabra, 2005.,
  3. Rainer Kleber Dynamic Inventory Management in Reverse Logistics, Springer, Berlin, 2006.,
  4. S. Flapper, J. van Nunen.  L. van Wassenhove, Managing closed-loops Supply chains, Springer, Berlin, 2005.,
  5. М.Видовић,  Б.Ратковић Писани материјал са предавања и вежби

Број часова активне наставе

Остали часови

Предавања:

2

Вежбе:

2

Други облици наставе:

1

Студијски истраживачки рад:

1

6

Методе извођења наставе

предавања ex-катедра, вежбе, студије случаја, дебате, интерактивне радионице, тимске презентације

Оцена знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

Поена:

Завршни испит

Поена:

активност у току наставе

20

усмени испит

30

семинарски радови

30

 

 

презентација пројекта

20

 

 

 
© Faculty of Transport and Traffic Engineering, Belgrade 2006-2010.