Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Studijski program: SAOBRAĆAJ

Vrsta i nivo studija: Diplomske akademske studije

Naziv predmeta: Metode upravljanja kvalitetom u logistici

Nastavnici: Po planu angažovanja za tekuću školsku godinu

Broj kredita: 6 ESPB

Status predmeta: izborni

Uslov: nema posebnih uslova

Cilj predmeta

Cilj predmeta je da se studenti upoznaju sa metodama, modelima i metodološkim postupcima modeliranja i upravljanja kvalitetom u logistici. Cilj je da se studenti osposobe da samostalno primenjuju postojeće i razvijaju nove modele upravljanja kvalitetom.

Ishod predmeta

Studenti će biti osposobljeni da koriste i primenjuju različite pristupe, modele i metode merenja i poboljšanja kvaliteta, ali i da razvijaju i primenjuju konkretne modele upravljanja kvalitetom u realnim uslovima poslovanja logističkih sistema. Posebno će biti sposobni da modeliraju kvalitet logističke usluge, mere i unapređuju kvalitet logističkih procesa i sistema.

Sadržaj predmeta

Teorijska nastava:

Pregled osnovnih metodoloških pristupa i metoda upravljanja kvalitetom; Primena određenih metoda i modela u procesu merenja i poboljšanja kvaliteta logističke usluge (GAP model, SERQUAL i SERPERF model, hijerarhijski model merenja vrednosti za korisnika, P-C-P model, koncept razvoja novih usluga, analiza upotrebne vrednosti, metode poređenja atributa, i dr.); Merenje satisfakcije korisnika (Kano model, ACSI i ECSI model); Primena određenih metoda i modela u procesu merenja i poboljšanja sposobnosti logističkih procesa (Šest sigma metodologija; QFD (Quality Function Deployment) metoda, FMEA (Failure Mode and Effect Analysis), Matrični dijagram, Dijagram uzroci-posledice (Ishikawa dijagram), PDPC (Process Decision Program Charts) dijagram, Brainstorming i brainwriting tehnike, mapiranje procesa, analiza polja uticaja, i dr.); Razvoji i primena konkretnih modela i pristupa upravljanju kvalitetom u logistici.

Praktična nastava:

Na vežbama studenti će raditi konkretne primere vezane za: modeliranje kvaliteta logističke usluge, satisfakcije korisnika i kvaliteta logističkih procesa. Studenti će samostalno istraživati i primenjivati određene metode modeliranja i upravljanja kvalitetom u skladu sa zadatim uslovima.

Literatura

  1. M. J. Kilibarda, S. M. Zečević,  Upravljanje kvalitetom u logistici, Saobraćajni fakultet, Beograd, Srbija, 2008.,
  2. J. W. Martin, Lean Six Sigma for Supply Chain Management, McGraw-Hill, New York, USA, 2007.,
  3. W. E. Hoover, E. Eloranta, J. Holmström, K. Huttunen, Managing the Demand-Supply Chain: Value Innovations for Customer Satisfaction, J. Wiley & Sons Inc, San Francisco, USA, 2001.,
  4. A. Pasuraman, L. L. Bery,  Marketing Services: Competing Through Quality, Free Press, New York, USA, 2004.,
  5. D. Parmenter, Key Performance Indicators: Developing, Implementing,and Using Winning KPIs, Wiley,  San Francisco, USA, 2007.

Broj časova aktivne nastave

Ostali časovi

Predavanja:

2

Vežbe:

2

Drugi oblici nastave:

0

Studijski istraživački rad:

0

8

Metode izvođenja nastave

predavanja ex-katedra, vežbe, stručna praksa, interaktivne radionice, studije slučaja.

Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)

Predispitne obaveze

Poena:

Završni ispit

Poena:

aktivnost u toku nastave

10

pismeni ispit

25

seminarski radovi

20

usmeni ispit

30

kolokvijumi

-

 

 

domaći zadaci

5

 

 

prezentacija projekta

10

 

 

 
© Univerzitet u Beogradu - Saobracajni fakultet 2006-2010.