Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Studijski program:   Menadžment i ekonomija u transportu i komunikacijama
Vrsta i nivo studija:   Diplomske akademske studije - master
Naziv predmeta:   Transportna ekonomika
Nastavnici: Po planu angažovanja za tekuću školsku godinu
Broj kredita:   6 ESPB
Status predmeta:  izborni

Cilj predmeta
Upoznavanje sa načinom analize transportnog tržišta. Na osnovu ove analize moguće je donositi kompetentne odluke u oblasti transporta  kao što su transportna ponuda, transportna tražnja, vid transporta, vrednovanje ušteda vremena  u transportu, koristi za korisnika zbog promena na transportnom tržištu, optimalna politika cena transportnih usluga, različite tržišne strukture transportnih usluga, povezivanje tržišta i proces globalizacije.

Ishod predmeta
Studenti će po završetku kursa znati  da prate promene na transportnom tržištu i da odrede osnovne parametre modela transportnog tržišta. Transportna ekonomika će im pružiti adekvatan osnov za praćenje i razumevanje promena na transportnim tržištima  (regionalnom, nacionalnom, svetskom ) i sposobnost da ova znanja primene u konkretnim modelima transportnih tržišta.
Sadržaj predmeta
Transportna ponuda. Funkcije transportnih troškova - teorijski i empirijski pristup. Tražnja za transportom i vrednovanje vremena. Diskretni izbori i funkcija tražnje. Alokacija vremena - analitički okvir za analizu vrednosti vremena. Vrednovanje korisničkih koristi u transportnim sistemima. Korisničke koristi od promene kvaliteta. Efekat dohotka u oceni korisničkih koristi. Karakter transportne tražnje i ekonomskih koristi. Efekti promena elastičnosti tražnje. Društvene koristi od transportnih projekata. Optimalna politika cena transportnih usluga.

Obavezna literatura
1.  S.Jara-Diaz, Transport Economic Theory,  Elsevier, Amsterdam, The Netherlands, 2007.
2.  K.D. Boyer, Principles of Transportation Economics, Addison Wesley Longman, Inc, Reading, MA, 1998.

Broj časova aktivne nastave Ostali časovi
Predavanja: 2 Vežbe: 2 Drugi oblici nastave: 0 Studijski istraživački rad: 0 6
Metode izvođenja nastave
Nastava se organizuje kao jedinstven proces predavanja i vežbi uz puno učešće studenata. Predavanja su ex-katedra. Studenti se upoznaju sa različitim primerima i slučajevima iz prakse  što doprinosi uspešnijem  savlađivanju programa predmeta.

Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
Predispitne obaveze Poena: Završni ispit Poena:
Kolokvijumi
Seminarski radovi
30
20
Pismeni ispit
Usmeni ispit
30
20
 
© Univerzitet u Beogradu - Saobracajni fakultet 2006-2010.