Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Студијски програм:   Менаџмент и економија у транспорту и комуникацијама
Врста и ниво студија:   Дипломске академске студије - мастер
Назив предмета:   Транспортна економика
Наставници: По плану ангажовања за текућу школску годину
Број кредита:   6 ЕСПБ
Статус предмета:  изборни

Циљ предмета
Упознавање са начином анализе транспортног тржишта. На основу ове анализе могуће је доносити компетентне одлуке у области транспорта  као што су транспортна понуда, транспортна тражња, вид транспорта, вредновање уштеда времена  у транспорту, користи за корисникa због промена на транспортном тржишту, оптимална политика цена транспортних услуга, различите тржишне структуре транспортних услуга, повезивање тржишта и процес глобализације.

Исход предмета
Студенти ће по завршетку курса знати  да прате промене на транспортном тржишту и да одреде основне параметре модела транспортног тржишта. Транспортна економика ће им пружити адекватан основ за праћење и разумевање промена на транспортним тржиштима  (регионалном, националном, светском ) и способност да ова знања примене у конкретним моделима транспортних тржишта.
Садржај предмета
Транспортна понуда. Функције транспортних трошкова - теоријски и емпиријски приступ. Тражња за транспортом и вредновање времена. Дискретни избори и функција тражње. Алокација времена - аналитички оквир за анализу вредности времена. Вредновање корисничких користи у транспортним системима. Корисничке користи од промене квалитета. Ефекат дохотка у оцени корисничких користи. Карактер транспортне тражње и економских користи. Ефекти промена еластичности тражње. Друштвене користи од транспортних пројеката. Оптимална политика цена транспортних услуга.

Обавезна литература
1.  S.Jara-Diaz, Transport Economic Theory,  Elsevier, Amsterdam, The Netherlands, 2007.
2.  K.D. Boyer, Principles of Transportation Economics, Addison Wesley Longman, Inc, Reading, MA, 1998.

Број часова активне наставе Остали часови
Предавања: 2 Вежбе: 2 Други облици наставе: 0 Студијски истраживачки рад: 0 6
Методе извођења наставе
Настава се организује као јединствен процес предавања и вежби уз пуно учешће студената. Предавања су ex-катедра. Студенти се упознају са различитим примерима и случајевима из праксе  што доприноси успешнијем  савлађивању програма предмета.

Оцена знања (максимални број поена 100)
Предиспитне обавезе Поена: Завршни испит Поена:
Колоквијуми
Семинарски радови
30
20
Писмени испит
Усмени испит
30
20
 
© Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет 2006-2010.