Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Studijski program: SAOBRAĆAJ

Vrsta i nivo studija: Diplomske akademske studije

Naziv predmeta: Projektovanje sistema održavanja voznih parkova

Nastavnici: Po planu angažovanja za tekuću školsku godinu

Broj kredita: 4 ESPB

Status predmeta: izborni

Uslov: položeno Održavanje voznih parkova

Cilj predmeta

Da se student upozna sa projektovanjem različitih sistema održavanja voznih parkova,  da se upozna sa osnovnim znanjima iz oblasti analize sistema održavanja, da se osposobi za izbor i definisanje kriterijuma i primenu metoda za izbor najpovoljnijeg rešenja, kao i za formiranje i praćenje sprovođenja odluka. Da student razume dinamiku ispostavljanja zahteva za održavanjem, da se upozna sa simulaciom rada voznih parkova sa sopstvenim održavanjem, kao i sa sistemom održavanja za treća lica. Da se upozna sa post prodajom vozila i uslovima servisiranja. Da nauči metode korigovanja Programa preventivnih intervecncija dobijenih od proizvođača vozila.

 

Ishod predmeta

Po završetku kursa student će biti sposoban da projektuje različite sisteme održavanja voznih parkova. Pomoću naučene simulacije rada voznih parkova, student će analizirati dinamiku ispostavljanja zahteva za održavanjem, na osnovu koje će donositi odluke o najpovoljnijim sistemima održavanja koja će se primenjivati u konkretnim voznim parkovima. Student će kreirati postprodaju vozila i definisaće uslove servisiranja vozila. Prema analiziranim uslovima eksploatacije voznog parka, korigovaće Program preventivnih intervencija, dobijen od proizvođaća vozila.

Sadržaj predmeta

Teorijska nastava:

Projektovanje sistema održavanja voznih parkova, Kvantifikovanje uticaja parametara kvaliteta sistema održavanja, Integralni dinamičko- stohastički simulacioni model za kvantifikovanje uticaja parametara kvaliteta, Modeli proračuna periodičnosti vršenja preventivnih intervencija, Sistem sopstvenog održavanje i sistem održavanja vozila za treća lica, odnosno proizvodni sistem.

Praktična nastava:

Auditivne interaktivne vežbe. Upoznavanje sa različitim sistemima održavanja voznih parkova.  Prikazivanje simulacionog modela rada voznog parka. Priprema 2 kolokvijuma. Izrada Tehnološkog projekta sistema za održavanje. Odbrana  2 domaća zadatka, poseta transportnim preduzećima i samostalni studijski istraživački rad (SIR).

Literatura

  1. A.Langer,  The Art of Analysis, Springer, New York, Inc., 1997;
  2. V.D.Papić, Upravljanje održavanjem voznih parkova, udžbenik u pripremi;
  3. R.P.Payant, B.T.Lewis, Facility Manager's Maintenance Handbook, Secon d Edition, McGraw-Hill, New York, 2007.;
  4. D.Palmer, Maintenance Planning and Scheduling Handbook,Second Edition, McGraw-Hill, New York, 2006.;
  5. D. Lowe, The Transport Manager's & Operator's Handbook,Kogan Page Limited, 2006.;
  6. D. Lowe, A Study Manual of Professional Competence in Road Haulage, Kogan Page Limited,2005.

Broj časova aktivne nastave

Ostali časovi

Predavanja:

2

Vežbe:

1

Drugi oblici nastave:

0

Studijski istraživački rad:

3

2

Metode izvođenja nastave

Predavanja ex-katedra, vežbe, rad u laboratoriji, interaktivne radionice, debate, prezentacije, javna odbrana seminarskog rada - multimedijalna prezentacija sa diskusijom (mogućnost e-conferencing), predavanja eksperata iz pojedinih oblasti. Polaganje 2 kolokvijuma(2*10 poena). Položeni kolokvijum zamenjuje odgovarajući deo pismenog ispita.

Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)

Predispitne obaveze

Poena:

Završni ispit

Poena:

Aktivnost u toku nastave

17

pismeni ispit

20

Seminarski rad

10

usmeni ispit

30

Tehnološki projekat sistema održavanja voznih parkova

Domaći zadaci (2*3)

 

17

6

 

 

 
© Univerzitet u Beogradu - Saobracajni fakultet 2006-2010.