Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

 

Studijski program: SAOBRAĆAJ

Vrsta i nivo studija: Diplomske akademske studije

Naziv predmeta: Vrednovanje i upravljanje
                                projektima
u železničkom saobraćaju

Nastavnici: Po planu angažovanja za tekuću školsku godinu

Broj kredita: 5 ESPB

Status predmeta: izborni

Uslov: nema posebnih uslova

Cilj predmeta

Upoznavanje studenata sa vrednovanjem i upravljanjem projekata u železničkom saobraćaju i transportu, opštim pojmovima o investicijama, pripremi tehničke dokumentacije za investicione projekte, planiranjem, praćenjem i kontrolom realizacije investicionih projekata.

Ishod predmeta

Po završetku kursa svi studenti će biti obučeni da pripreme tehničku dokumentaciju za investicione projekte, pripreme elemente za vrednovanje investicija i upravljanje projektima u železničkom saobraćaju i transportu, da prate i kontrolišu realizaciju investicionih projekata, a najbolji studenti će biti sposobni da primenjuju metode za vrednovanje investicija i upravljanje projektima kao i da planiraju investicione projekte u železničkom saobraćaju i transportu.

Tokom semestra vršiće se permanentno praćenje i ocenjivanje rada studenata proverom znanja u toku predavanja i vežbi, putem kolokvijuma i kroz izradu projektnog, seminarskog i istraživačkog rada. Ocena na ispitu se sastoji iz zbira ocena koje student ostvari tokom semestra, s tim da su uslovi za polaganje ispita pozitivno urađeni kolokvijumi i pozitivno ocenjen usmeni deo ispita. Ukoliko student tokom semestra pokaže zavidan nivo znanja biće oslobođen polaganja usmenog dela ispita.

Sadržaj predmeta

Teorijska nastava:

Opšti po­jmovi o vrednovanju i upravljanju projektima u železničkom saobraćaju i transportu. Opšti pojmovi o investicijama, investicionoj politici, realizaciji razvoja investicione izgradnje. Priprema tehničke dokumentacije neophodne za realizaciju investicionih projekata. Upravljanje projektima. Planiranje realizacije, Praćenje i kontrola realizacije projekata.

Praktična nastava:

Praktična nastava se realizuje kroz klasične računske vežbe i druge oblike nastave. Sadržaj vežbi obuhvata: Pregled metoda za ocenu i izbor investicionih projekata; Analiza troškova-koristi, Analiza ukupnih troškova; Tehnika linearnog programiranja; Teorija odlučivanja; Višekriterijumski izbor zavisnih alternativa u železničkom saobraćaju; Analitičko hijerarhijski proces (AHP) za upravljanje investicijama na železnici; Upravljanje projektom - Mrežno planiranje; Analiza strukture, vremena i troškova projekta; Analiza vremena i troškova po metodi CPM i metodi PERT.

Literatura

1. P.Jovanović, Upravljanje projektima, Grafoslog, Beograd, 2002

2. P.Jovanović, Upravljanje investicijama, Grafoslog, Beograd, 2002

3. D. Lock, Project management, Gower Press, London, UK,1977.

4. R  Klein, Sheduling of resource - constrained projects, Kluwer Academics
    Publishers, Boston, MA, 2000.

Broj časova aktivne nastave

Ostali časovi

Predavanja:

2

Vežbe:

1

Drugi oblici nastave:

1

Studijski istraživački rad:

1

5

Metode izvođenja nastave

Pre­da­va­nja se izvode u vidu ex-katedri, debata i timskih prezentacija. Ve­žbe se iz­vo­de kao klasične računske i kroz izradu projektnog, seminarskog i istraživačkog rada. Seminarski,  istraživački i projektni zadatak se rade timski, a odbrana radova se obavlja u vidu debata i timskih prezentacija.

Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)

Predispitne obaveze

Poena:

Završni ispit

Poena:

aktivnost u toku nastave

10

usmeni ispit

40

seminarski radovi

20

 

 

kolokvijumi

20

 

 

prezentacija projekta

10

 

 

 
© Univerzitet u Beogradu - Saobracajni fakultet 2006-2010.