Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Studijski program: SAOBRAĆAJ

Vrsta i nivo studija: Diplomske akademske studije

Naziv predmeta: Logistika opasnih materija

Nastavnici: Po planu angažovanja za tekuću školsku godinu

Broj kredita: 6 ESPB

Status predmeta: izborni

Uslov: nema posebnih uslova

Cilj predmeta

Veliki broj materija koje se nalaze u svakodnevnoj upotrebi, a kroz procese nabavke sirovina, distribuciju gotovih proizvoda i njihovo povlačenje iz upotrebe i u logistici, predstavljaju potencijalnu opasnost po ljude, prirodu i okruženje. Ova činjenica uticala je da se pažnja stručne javnosti i senzibilnost javnog mnjenja, poslednjih decenija, kada je reč o ovim materijama, podigne na veoma visok nivo. Otuda, cilj ovog predmeta jeste da studente upozna sa karakteristikama opasnih materija, pravcima delovanja kojima se može uticati na povećanje bezbednosti u procesima transporta, pretovara i skladištenja, kao i o  značajnom uticaju ove kategorije roba na ekosistem u celini.

Ishod predmeta

Po završetku kursa studenti će biti upoznati sa propisima koji regulišu rad sa opasnim materijama u logistici. Naučiće metode za utvrđivanje očekivanih rizika od dejstva opasnih materija u transportnim i skladišnim sistemima. Znaće da primene neke od metoda preventivnog delovanja, pre svega onih koji se odnose na izbor ruta kojima se minimizira rizik u transportu opasnih materija i izbor lokacija skladišnih objekata kojima se minimizira očekivana šteta u okruženju od potencijalnog neželjenog dejstva ovih materija. Biće upućeni u procedure koje se primenjuju u slučaju nastanka neželjenog događaja i u baze podataka koje se odnose na preventivu u ovoj oblasti.

Sadržaj predmeta

Teorijska nastava:

Aktuelnost i značaj logistike opasnih materija. Klasifikacija opasnih materija i harmonizacija propisa. Opasne materije u logističkim i transportnim procesima. Karakteristike opasnih materija i zahtevi koje rad sa ovom vrstom materija generiše: pakovanje, način skladištenja, prevoz, itd. Definisanje rizika u radu sa opasnim materijama. Preventivna zaštita od neželjenog dejstva opasnih materija. Problemi rutiranja i raspoređivanja vozila u transportu opasnih materija - određivanje kriterijuma, procedure i algoritmi za njihovo rešavanje. Problemi izbora lokacija za skladištenje opasnih materija - postavke problema, algoritmi za njihovo rešavanje. Bezbednosne procedure i obuka kao oblik preventivnog delovanja u slučaju pojave neželjenog događaja izazvanog dejstvom opasnih materija.

Praktična nastava:

Vežbe, studijski istraživački rad, interaktivne radionice, seminari, debate. Rešavanje složenih optimizacionih zadataka rutiranja vozila u transportu opasnih materija i kompleksnih problema lociranja skladišta za smeštaj ovih materija.

Literatura

  1. UN Orange Book. Recommendations for the Transport of Dangerous Goods, Unated Nations Economic Commission for Europe,
  2. E. Erkut, S.A. Tjandra, V. Verter, Hazardous Material Transportation, In: C. Bernhart, G. Laporte (Eds.), Handbooks in Operations Research and Management Science, Vol. 14, Transportation, North Holland, 2006.,
  3. E. Erkut,  V. Verter , Hazardous Materials Logistics, in:  Z. Drezner, Facility Location: A survey of Applications and Methods, Springer-Verlag, 1995.,
  4. Časopisi: Journal of hazardous materials, Accident Analysis and Prevention, Transportation Science, itd.

Broj časova aktivne nastave

Ostali časovi

Predavanja:

2

Vežbe:

2

Drugi oblici nastave:

2

Studijski istraživački rad:

3

3

Metode izvođenja nastave

predavanja ex-katedra, vežbe na tabli, seminari, debate.

Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)

Predispitne obaveze

Poena:

Završni ispit

Poena:

aktivnost u toku nastave

20

pismeni ispit

50

seminarski radovi

30

usmeni ispit

 

kolokvijumi

 

 

 

domaći zadaci

 

 

 

prezentacija projekta

 

 

 

 
© Univerzitet u Beogradu - Saobracajni fakultet 2006-2010.