Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

043 - Predgovor knjige

OSNOVE VEŠTAČENJA I PROCENA ŠTETA U SAOBRAĆAJU
– dr Milan Vujanić, dr Boris Antić, dr Dalibor Pešić


043

Godina izdanja

2015.

Izdanje

I izd.

Format

CD

Pismo

ćirilica

Kategorija

autorizovana skripta

ISBN

978-86-7395-336-6

Cena

200,00 dinara



OSNOVE VEŠTAČENJA U SAOBRAĆAJU

- Uvodno predavanje
- Elementi Zakona o sudskim veštacima
- Zakon o prekršajima
- Elementi Zakonika o krivičnom postupku
- Elementi Zakona o parničnom postupku
- Pojam i vrste veštačenja
- Postupak izrade nalaza i mišljenja veštaka
- Elementi ekspertize saobraćajne nezgode
- Zaustavni put i vreme zaustavljanja
- Zavisnosti brzine i daljine odbačaja
- Granične i bezbedne brzine

OSNOVE PROCENA ŠTETA U SAOBRAĆAJU

- Pravni aspekti osiguranja i štete
- Postupak prijavljivanja, procene i isplate štete
- Uloga, zadatak, angažovanje, dužnosti i prava veštaka
- Izrada zapisnika o oštećenju
- Utvrđivanje visine štete na vozilima
- Izveštaj veštaka – nalaz i mišljenje
- Identifikacija motornih vozila





OOOOOKada se posmatraju predmeti koji se izučavaju na odseku za drumski i gradski saobraćaj i transport, u okviru uže naučne oblasti bez­bed­nost i preventiva u saobraćaju, posebno mesto zauzimaju predmeti vezani za veštačenja u saobraćaju i procenu štete na vozilima.

OOOOOOvi predmeti interdisciplinarno povezuju saobraćajno‑tehničko inženjerstvo sa pravom, jer su upravo poslovi veštačenja u sao­bra­ća­ju i procene štete u Srbiji između ostalog i normativno regulisani zakonskom regulativom (Zakonom o sudskim veštacima, Zakonikom o kri­vič­nom postupku, Zakonom o parničnom postupku, Zakonom o prekršajima, Zakonom o osiguranju imovine i lica, Zakonom o obligacionim od­no­si­ma i sl.). Imajući to u vidu, namera autora je bila da se ovim pomoćnim udžbenikom, sistematizuju nastavne celine kako u vezi pravnog re­gu­li­sa­nja poslova saobraćajno tehničkog veštačenja i procene šteta, tako i naučno-stručnog definisanja pojmova veštačenja u saobraćaju i pro­ce­ne šteta.

OOOOOPoseban doprinos predstavljaju sistematizovana praktična znanja vezana za davanje nalaza i mišljenja veštaka, odnosno formiranje eks­per­ti­ze bilo u pogledu analize saobraćajne nezgode, bilo u pogledu definisanja procene štete. Detaljno su opisane i procedure koje pot­reb­no poštovati, načini na koji se izražavaju stavovi veštaka, kao i obrasci i zavisnosti koji se najčešće koriste u saobraćajno-tehničkom veš­ta­če­nju pri analizi saobraćajnih nezgoda.

OOOOOKada je reč o proceni štete, opisani su postupci vezani za naknadu štete: prijava štete, identifikacija motornog vozila, sa­či­nja­va­nje Zapisnika o oštećenju, kao i postupak same procene štete primenom odgovarajućih normativa i kriterijuma. Posebno je istaknut značaj poš­to­va­nja jedinstvenih kriterijuma za procenu šteta na motornim vozilima, kako bi opisani postupci u najvećoj meri bili usaglašeni, tako da razlike u nalazima datim od strane saobraćajno-tehničkih veštaka i procenitelja šteta budu zanemarljive.

OOOOOUzimajući to u obzir, pored studenata Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ovaj pomoćni udžbenik je takvog koncepta da mo­že da posluži i studentima drugih fakulteta i viših škola na kojima se sa ovog aspekta izučava oblast bezbednosti saobraćaja i ekspertiza sao­bra­ćaj­nih nezgoda, ali i veštacima saobraćajno tehničke struke i proceniteljima šteta koji se profesionalno bave veštačenjem sao­bra­ćaj­nih nezgoda i procenom štete na vozilima.



 
© Univerzitet u Beogradu - Saobracajni fakultet 2006-2010.