Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

043 - Предговор књиге

ОСНОВЕ ВЕШТАЧЕЊА И ПРОЦЕНА ШТЕТА У САОБРАЋАЈУ
– др Милан Вујанић, др Борис Антић, др Далибор Пешић


043

Година издања

2015.

Издање

I изд.

Формат

CD

Писмо

ћирилица

Категорија

ауторизована скрипта

ISBN

978-86-7395-336-6

Цена

200,00 динара



ОСНОВЕ ВЕШТАЧЕЊА У САОБРАЋАЈУ

- Уводно предавање
- Елементи Закона о судским вештацима
- Закон о прекршајима
- Елементи Законика о кривичном поступку
- Елементи Закона о парничном поступку
- Појам и врсте вештачења
- Поступак израде налаза и мишљења вештака
- Елементи експертизе саобраћајне незгоде
- Зауставни пут и време заустављања
- Зависности брзине и даљине одбачаја
- Граничне и безбедне брзине

ОСНОВЕ ПРОЦЕНА ШТЕТА У САОБРАЋАЈУ

- Правни аспекти осигурања и штете
- Поступак пријављивања, процене и исплате штете
- Улога, задатак, ангажовање, дужности и права вештака
- Израда записника о оштећењу
- Утврђивање висине штете на возилима
- Извештај вештака – налаз и мишљење
- Идентификација моторних возила





ОООООКада се посматрају предмети који се изучавају на одсеку за друмски и градски саобраћај и транспорт, у оквиру уже научне области без­бед­ност и превентива у саобраћају, посебно место заузимају предмети везани за вештачења у саобраћају и процену штете на возилима.

ООООООви предмети интердисциплинарно повезују саобраћајно‑техничко инжењерство са правом, јер су управо послови вештачења у сао­бра­ћа­ју и процене штете у Србији између осталог и нормативно регулисани законском регулативом (Законом о судским вештацима, Закоником о кри­вич­ном поступку, Законом о парничном поступку, Законом о прекршајима, Законом о осигурању имовине и лица, Законом о облигационим од­но­си­ма и сл.). Имајући то у виду, намера аутора је била да се овим помоћним уџбеником, систематизују наставне целине како у вези правног ре­гу­ли­са­ња послова саобраћајно техничког вештачења и процене штета, тако и научно-стручног дефинисања појмова вештачења у саобраћају и про­це­не штета.

ОООООПосебан допринос представљају систематизована практична знања везана за давање налаза и мишљења вештака, односно формирање екс­пер­ти­зе било у погледу анализе саобраћајне незгоде, било у погледу дефинисања процене штете. Детаљно су описане и процедуре које пот­реб­но поштовати, начини на који се изражавају ставови вештака, као и обрасци и зависности који се најчешће користе у саобраћајно-техничком веш­та­че­њу при анализи саобраћајних незгода.

ОООООКада је реч о процени штете, описани су поступци везани за накнаду штете: пријава штете, идентификација моторног возила, са­чи­ња­ва­ње Записника о оштећењу, као и поступак саме процене штете применом одговарајућих норматива и критеријума. Посебно је истакнут значај пош­то­ва­ња јединствених критеријума за процену штета на моторним возилима, како би описани поступци у највећој мери били усаглашени, тако да разлике у налазима датим од стране саобраћајно-техничких вештака и проценитеља штета буду занемарљиве.

ОООООУзимајући то у обзир, поред студената Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, овај помоћни уџбеник је таквог концепта да мо­же да послужи и студентима других факултета и виших школа на којима се са овог аспекта изучава област безбедности саобраћаја и експертиза сао­бра­ћај­них незгода, али и вештацима саобраћајно техничке струке и проценитељима штета који се професионално баве вештачењем сао­бра­ћај­них незгода и проценом штете на возилима.



 
© Faculty of Transport and Traffic Engineering, Belgrade 2006-2010.