Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

092 - Predgovor knjige

ZBIRKA ZADATAKA IZ BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA sa praktikumom

– dr Milan Vujanić, dr Boris Antić, dr Dalibor Pešić, Nenad Marković, Duško Pešić, dr Krsto Lipovac –

092_Small_sa_CD

Godina izdanja

2015.

Izdanje

I izd.

Format

B5 - 170mm x 240mm

Broj strana

306 + CD

Pismo

ćirilica

Kategorija

pomoćni udžbenik

Povez

Broširan

ISBN

978-86-7395-337-3

Cena

800,00 dinara

OOOOOBezbednost saobraćaja je naučna oblast, koja je počela da se razvija sredinom devetnaestog ve­ka. Zemlje koje su tada počele da razmišljaju o bezbednosti saobraćaja vrlo brzo su shvatile da se mo­že up­rav­lja­ti bez­bed­noš­ću saobraćaja. Tu se ubrajaju zemlje zapadne Evrope i SAD, Japan, Australija itd. Nešto kas­ni­je i u os­ta­lim zem­lja­ma se počelo raditi na unapređenju bezbednosti saobraćaja.

OOOOOOsnovni pravci delovanja u bezbednosti saobraćaja su: analize bezbednosti saobraćaja, preventiva u bez­bed­nos­ti saobraćaja, vaspitanje, obrazovanje, merenje, upravljanje, istraživanja stavova i ekspertize saobraćajnih nezgoda. Praktično, bezbednost saobraćaja se analizira fenomenološkim pris­tu­pom, gde se vr­ši ana­li­za pojava i etio­loš­kim pristupom, gde se analiziraju uzroci nastanka pojava.

OOOOOAnalizirajući uzorke saobraćajnih nezgoda značajan napredak je ostvaren na polju ekspertiza saobraćajnih nezgoda. U oblasti ekspertiza saobraćajnih nezgoda najpre su razvijeni metodi za proračun brzine, zaustavnog puta, vremena kočenja i ostalih karakterističnih veličina neophodnih za utvrđivanje okolnosti i uzroka nastanka saobraćajnih nezgoda, a potom su razvijeni i neophodni postupci za analizu pojedinih tipova nezgoda.

OOOOOZBIRKA ZADATAKA IZ BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA SA PRAKTIKUMOM se sastoji iz nekoliko delova. Prvi deo sadrži zadatke koji predstavljaju osnov vezan za proračun parametara važnih za analizu saobraćajnih nezgoda. Analizirani su slučajevi saobraćajnih nezgoda pri kočenju, pri prolasku vozila kroz krivinu, pri obilaženju i preticanju, a poseban akcenat je stavljen na zadatke u kojima su analizirane nezgode tipa automobil-pešak, odnosno au­to­mo­bil–bicikl. Svi zadaci poseduju detaljan način rešavanja, a teorijske osnove i pojedina ob­jaš­nje­nja neophodna za rešavanje zadataka navedeni su u poglavlju Prilozi, čime je omogućeno lakše savlađivanje gradiva.

OOOOOPosebno poglavlje predstavljaju složeniji zadaci, prvenstveno namenjeni naprednijim studentima, kojima je unapređen proces savlađivanja postupaka rešavanja kompleksnijih slučajeva. Na ovaj način je omogućeno da se korisnici ZBIRKE ZADATAKA IZ BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA SA PRAKTIKUMOM pripreme za primenu prikazanih metoda na konkretne primere iz prakse.

OOOOOOva ZBIRKA ZADATAKA IZ BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA SA PRAKTIKUMOM, pored računskih zadataka sadrži i elemente analize saobraćajnih nezgoda primenom računara tj. primene programa PC Crash (prateći elementi neophodni za savladavanje materije iz analize saobraćajnih nezgoda primenom računara nalaze se na CD-u koji je sastavni deo ove ZBIRKE).

OOOOOU završnom delu ZBIRKE ZADATAKA IZ BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA SA PRAKTIKUMOM dati su tekstovi ispitnih zadataka, tj. samo rešenja zadataka bez postupka rešavanja, u cilju provere stečenih znanja. U delu ZBIRKE nakon primera ispitnih zadataka, tj. Praktikumu, sadržani su samo postupci za izradu zadataka, bez rešenja, zbog vežbanja i provere znanja.

OOOOOZBIRKA ZADATAKA IZ BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA SA PRAKTIKUMOM napisana je kao pomoćni udžbenik za studente Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali po svojoj koncepciji može da posluži i studentima drugih fakulteta i viših škola na kojima se izučava oblast bezbednosti saobraćaja i ekspertiza saobraćajnih nezgoda. Pored studenata i učenika upotrebna vrednost ove zbirke se ogleda i u tome što može da posluži veštacima i stručnim licima koja se bave analizom saobraćajnih nezgoda.

 
© Univerzitet u Beogradu - Saobracajni fakultet 2006-2010.