Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

092 - Предговор књиге

ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА са практикумом

– др Милан Вујанић, др Борис Антић, др Далибор Пешић, Ненад Марковић, Душко Пешић, др Крсто Липовац –

092_Small_sa_CD

Година издања

2015.

Издање

I изд.

Формат

Б5 - 170mm x 240mm

Број страна

306 + CD

Писмо

ћирилица

Категорија

помоћни уџбеник

Повез

Броширан

ISBN

978-86-7395-337-3

Цена

800,00 динара

OOOOOБезбедност саобраћаја је научна област, која је почела да се развија средином деветнаестог ве­ка. Зем­ље ко­је су тада почеле да размишљају о безбедности саобраћаја врло брзо су схватиле да се мо­же уп­рав­ља­ти без­бед­нош­ћу саобраћаја. Ту се убрајају земље западне Европе и САД, Јапан, Аустралија итд. Нешто кас­ни­је и у ос­та­лим зем­ља­ма се почело радити на унапређењу безбедности саобраћаја.

ООООООсновни правци деловања у безбедности саобраћаја су: анализе безбедности саобраћаја, пре­вен­ти­ва у без­бед­нос­ти саобраћаја, васпитање, образовање, мерење, управљање, истраживања ставова и екс­пер­ти­зе сао­бра­ћај­них нез­го­да. Практично, безбедност саобраћаја се анализира феноменолошким прис­ту­пом, где се вр­ши ана­ли­за појава и етио­лош­ким приступом, где се анализирају узроци настанка појава.

ОООООАнализирајући узорке саобраћајних незгода значајан напредак је остварен на пољу експертиза сао­бра­ћај­них нез­го­да. У области експертиза саобраћајних незгода најпре су развијени методи за про­ра­чун бр­зи­не, за­ус­тав­ног пу­та, времена кочења и осталих карактеристичних величина неопходних за ут­вр­ђи­ва­ње окол­нос­ти и узрока нас­тан­ка сао­бра­ћај­них незгода, а потом су развијени и неопходни поступци за ана­ли­зу по­је­ди­них типова незгода.

ОООООЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА СА ПРАКТИКУМОМ се састоји из неколико делова. Први део садржи задатке који пред­став­ља­ју ос­нов везан за прорачун параметара важних за анализу саобраћајних незгода. Анализирани су случајеви саобраћајних незгода при ко­че­њу, при проласку возила кроз кривину, при обилажењу и претицању, а посебан акценат је стављен на задатке у којима су анализиране нез­го­де типа аутомобил-пешак, односно ау­то­мо­бил–бицикл. Сви задаци поседују детаљан начин решавања, а теоријске основе и поједина об­јаш­ње­ња неопходна за решавање задатака наведени су у поглављу Прилози, чиме је омогућено лакше савлађивање градива.

ОООООПосебно поглавље представљају сложенији задаци, првенствено намењени напреднијим студентима, којима је унапређен процес сав­ла­ђи­ва­ња пос­ту­па­ка решавања комплекснијих случајева. На овај начин је омогућено да се корисници ЗБИРКЕ ЗАДАТАКА ИЗ БЕЗБЕДНОСТИ САО­БРА­ЋА­ЈА СА ПРАК­ТИ­КУ­МОМ припреме за примену приказаних метода на конкретне примере из праксе.

ООООООва ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА СА ПРАКТИКУМОМ, поред рачунских задатака садржи и елементе анализе сао­бра­ћај­них нез­го­да применом рачунара тј. примене програма PC Crash (пратећи елементи неопходни за савладавање материје из анализе саобраћајних нез­го­да применом ра­чу­на­ра налазе се на ЦД-у који је саставни део ове ЗБИРКЕ).

ОООООУ завршном делу ЗБИРКЕ ЗАДАТАКА ИЗ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА СА ПРАКТИКУМОМ дати су текстови испитних задатака, тј. само ре­ше­ња за­да­та­ка без поступка решавања, у циљу провере стечених знања. У делу ЗБИРКЕ након примера испитних задатака, тј. Практикуму, са­др­жа­ни су само поступци за израду задатака, без решења, због вежбања и провере знања.

ОООООЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА СА ПРАКТИКУМОМ написана је као помоћни уџбеник за студенте Саобраћајног фа­кул­те­та Уни­вер­зи­те­та у Београду, али по својој концепцији може да послужи и студентима других факултета и виших школа на којима се изучава об­ласт безбедности сао­бра­ћа­ја и експертиза саобраћајних незгода. Поред студената и ученика употребна вредност ове збирке се огледа и у томе што може да послужи вештацима и струч­ним лицима која се баве анализом саобраћајних незгода.

 
© Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет 2006-2010.