Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

 

Студијски програм: САОБРАЋАЈ

Врста и ниво студија: Дипломске академске студије

Назив предмета: Вредновање и управљање
                                пројектима
у железничком саобраћају

Наставници: По плану ангажовања за текућу школску годину

Број кредита: 5 ЕСПБ

Статус предмета: изборни

Услов: нема посебних услова

Циљ предмета

Упознавање студената са вредновањем и управљањем пројеката у железничком саобраћају и транспорту, општим појмовима о инвестицијама, припреми техничке документације за инвестиционе пројекте, планирањем, праћењем и контролом реализације инвестиционих пројеката.

Исход предмета

По завршетку курса сви студенти ће бити обучени да припреме техничку документацију за инвестиционе пројекте, припреме елементе за вредновање инвестиција и управљање пројектима у железничком саобраћају и транспорту, да прате и контролишу реализацију инвестиционих пројеката, а најбољи студенти ће бити способни да примењују методе за вредновање инвестиција и управљање пројектима као и да планирају инвестиционе пројекте у железничком саобраћају и транспорту.

Током семестра вршиће се перманентно праћење и оцењивање рада студената провером знања у току предавања и вежби, путем колоквијума и кроз израду пројектног, семинарског и истраживачког рада. Оцена на испиту се састоји из збира оцена које студент оствари током семестра, с тим да су услови за полагање испита позитивно урађени колоквијуми и позитивно оцењен усмени део испита. Уколико студент током семестра покаже завидан ниво знања биће ослобођен полагања усменог дела испита.

Садржај предмета

Теоријска настава:

Општи по­јмови о вредновању и управљању пројектима у железничком саобраћају и транспорту. Општи појмови о инвестицијама, инвестиционој политици, реализацији развоја инвестиционе изградње. Припрема техничке документације неопходне за реализацију инвестиционих пројеката. Управљање пројектима. Планирање реализације, Праћење и контрола реализације пројеката.

Практична настава:

Практична настава се реализује кроз класичне рачунске вежбе и друге облике наставе. Садржај вежби обухвата: Преглед метода за оцену и избор инвестиционих пројеката; Анализа трошкова-користи, Анализа укупних трошкова; Техника линеарног програмирања; Теорија одлучивања; Вишекритеријумски избор зависних алтернатива у железничком саобраћају; Аналитичко хијерархијски процес (AHP) за управљање инвестицијама на железници; Управљање пројектом - Мрежно планирање; Анализа структуре, времена и трошкова пројекта; Анализа времена и трошкова по методи CPM и методи PERT.

Литература

1. П.Јовановић, Управљање пројектима, Графослог, Београд, 2002

2. П.Јовановић, Управљање инвестицијама, Графослог, Београд, 2002

3. D. Lock, Project management, Gower Press, London, UK,1977.

4. R  Klein, Sheduling of resource - constrained projects, Kluwer Academics
    Publishers, Boston, MA, 2000.

Број часова активне наставе

Остали часови

Предавања:

2

Вежбе:

1

Други облици наставе:

1

Студијски истраживачки рад:

1

5

Методе извођења наставе

Пре­да­ва­ња се изводе у виду ex-катедри, дебата и тимских презентација. Ве­жбе се из­во­де као класичне рачунске и кроз израду пројектног, семинарског и истраживачког рада. Семинарски,  истраживачки и пројектни задатак се раде тимски, а одбрана радова се обавља у виду дебата и тимских презентација.

Оцена знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

Поена:

Завршни испит

Поена:

активност у току наставе

10

усмени испит

40

семинарски радови

20

 

 

колоквијуми

20

 

 

презентација пројекта

10

 

 

 
© Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет 2006-2010.