Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Обележавање светског Дана сећања на жртве саобраћајних незгода

Саобраћајни факултет у Београду, на Саобраћајном факултету у Београду, у четвртак, 13. новембра 2014. године организује



ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА
СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

 

 

10,оо   Поздравни говор,

10,3о   Семинар ''Превенција повреда у друмском саобраћају'' - oдабране теме

Циљ манифестације је подизања свести о значају безбедности саобраћаја и могућности да се смањи број и последице саобраћајних незгода.

Уједињене Нације су 26. октобра 2005. године усвојиле Резолуцију којом позивају владе свих држава чланица да трећу недељу новембра сваке године обележавају као светски Дан сећања на жртве саобраћајних незгода. Желимо да скренемо пажњу јавности на велики број саобраћајних незгода, велики број повређених и погинулих у саобраћају, као и на велике друштвено-економске трошкове саобраћајних незгода. Такође желимо да истакнемо значај мера и активности које предузимају или планирају поједини субјекти. Светски Дан сећања на жртве саобраћајних незгода, такође, указује на могућности доносиоца одлука да својом активношћу и утицајем учине путеве безбеднијим.

У оквиру светског Дана сећања на жртве саобраћајних незгода биће представљен ''Приручник за превенцију повреда у друмском саобраћају'', Светске здравствене организације (WHO), за студенте и друге заинтересоване.

Са жељом да подигнемо свест у нашем друштву о последицама саобраћајних незгода, позивамо Вас да својим присуством увеличате овај скуп.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 

Сваке године 1,3 милиона људи погине у саобраћајним незгодама широм света, остављајући за собом потресене породице и заједнице. Већина погинулих су млади људи. Последица ових трауматичних догађаја је огромна патња, што је неприхватљиво у савременом свету. Поред емоционалног и психолошког бола који подносе, губљење члана породице може довести једну породицу и у лошу финансијску ситуацију. У многим земљама, многе породице постају сиромашне услед издатака за продужену медицинску негу, губитка хранитеља породице или додатних средстава које дају за бригу о људима са инвалидитетом.

Подстакнути бригом о повећању броја саобраћајних незгода на нашим путевима као и њиховим последицама користимо светски Дан сећања на жртве саобраћајних незгода као опомену, на трагедије које се могу спречити.

Повреде у саобраћају на путу представљају водећи узрок насилних смрти који се, у великом броју случајева, може предвидети и спречити. Имајући то у виду, Генерална скупштина Уједињених нација је, 2010. године, усвојила резолуцију 64/255, којом је проглашена Деценија акција за безбедност саобраћаја на путевима. Циљ Деценије (2011 – 2020) је да стабилизује, а затим и смањи број погинулих у саобраћајним незгодама на путевима. Тако би се спасило око 5 милиона живота и спречило око 50 милиона повреда у саобраћају, у посматраних десет година.

Дан сећања на жртве саобраћајних незгода, који се сваке године обележава треће недеље у новембру, почело је да обележава добротворно друштво за помоћ жртвама страдалим у саобраћају на путу, RoadPeace из Велике Британије, 1993. године. Од тада, RoadPeace, Европско удружење жртава саобраћајних незгода и друге организације традиционално обележавају овај дан широм света.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода нуди могућност да се једном годишње организовано истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода, да се укаже на најважније активности у безбедности саобраћаја и да се нагласи потреба за непрекидним радом и сталним освежавањем мера и активности у циљу помоћи жртвама саобраћајних незгода и унапређења безбедности саобраћаја.

 
© Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет 2006-2010.