Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Летња разгледница и искуства из Републике Естоније – Бојан Жегарац

У периоду од 21-27.07.2013. године, одржана је конференција Европског парламента младих у Талину, Република Естонија, као саставни део програма Моdel European Union Tallinn 2013. Овај међународни догађај омогућио је симулацију доношења одлука унутар ЕУ. На отварању програма, све учеснике је поздравио члан естонског парламента, г. Margus Tsahkna. 

Студент Саобраћајног факултета Бојан Жегарац (Одсек за Логистику), као једини представник Републике Србије, представио је своју земљу и Саобраћајни факултет у Београду у оквиру Савета за транспорт, телекомуникације и енергију. Рад у оквиру овог Савета био је занимљив и изазован, јер смо преузели улоге министара из земаља ЕУ – испричао је наш студент.

kepatmeretezes_hu_JedinipredstavnikSrbije

Циљ састанка унутар Савета за транспорт, телекомуникације и енергију био је да се постигне заједничка одлука и нацрт закључка о предлогу Европске комисије - требало је дефинисати идеје и пројекте за унапређење транспорта са аспекта логистике, размотрити улогу и учешће интермодалног транспорта и city логистике, размотрити предлог Европскe комисије о развоју заједничке европске мреже за возила која ће покретати алтернативни извори енергије (Брисел, 2013), чиме би се постигле значајне редукције штетних утицаја издувних гасова, буке и вибрација, као и уштеде у покретању возила и оптимално искоришћење одговарајућих ресурса. Укратко је разматран и предлог везан за успостављање јединствене железничке мреже у Европи (SERA-The Single European Railway Area). Организована је и стручна посета луци Талин.

Сваком од учесника унапред је додељена одређена земља за истраживачки рад, поред земље из које долази - препричава нам своја искуства Бојан. У мом случају, имао сам задатак да истражим проблеме и решења, с којима се сусрећу саобраћајни системи Краљевине Шведске. Званични језик конференције био је енглески, али сам у разговору са колегама из других земаља имао прилику да говорим руски и шведски језик.

kepatmeretezes_hu_PrviradnidanSavetatransporttelekomunikacijeienergija

Наш колега, Бојан Жегарац освојио је награду – признање за најбољег министра у оквиру Савета транспорт, телекомуникације и енергија, у конкуренцији 32 учесника из 14 земаља, при чему је у оквиру Савета за транспорт, телекомуникације и енергију додељивана само једна награда за најбољег министра. Овим признањем, колега је на најбољи могући начин представио Републику Србију и Саобраћајни факултет и аутоматски обезбедио учешће у наредном програму, 2014. године.

Сматрам да су овакви програми одлична прилика да се Саобраћајни факултет у Београду и Одсек за Логистику, као и наша земља, представе на најбољи начин у свету. Остварио сам пријатељства и створио контакте са колегама из Немачке, Француске, Грузије, Италије, Ирске, Литваније, Естоније, Холандије, Румуније, Пољске и Русије. Овом приликом захваљујем наставном особљу Саобраћајног факултета на сарадњи и пруженој подршци – рекао је Бојан Жегарац.

 
 
© Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет 2006-2010.