Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Конкурс за студенте и младе стручњаке Планирање отпорних и прилагодљивих градова

Организатори: УНДП Србија и Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, уз подршку Министартства енергетике, развоја и заштите животне средине

У оквиру међународне конференције ОДРЖИВО УРБАНО И САОБРАЋАЈНО ПЛАНИРАЊЕ (СУТП 2013), која се одржава у Београду 16. и 17. маја 2013. године, организује се и конкурс за студенте и младе стручњаке, на тему:


Планирање отпорних и прилагодљивих градова
Making the City Resilient


Конкурс је отворен од 12. марта за студенте и младе стручњаке из области архитектуре, урбанистичког планирања, просторног планирања, саобраћаја и сродних техничких дисциплина, до 35 година старости. Сви предати радови ће бити приказани на међународној изложби са двојезичним каталогом са рецензијом.

Предлози се могу предавати индивидуално или у групи од максимално 4 члана. Аутори не могу да буду чланови више од једног ауторског тима, и сваки тим може да преда само 1 рад.

Рок за пријављивање аутора и ауторских тимова:
понедељак 22. април 2013. на адресу Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Рок за предају радова: уторак, 7. мај 2013. у 12:00 часова (подне)

Петочлани жири ће вредновати пристигле радове у складу са евалуационим обрасцем, и аутори рада са највећим бројем поена ће бити добитници специјалне SIEMENS награде: путовања у Лондон и посете комплексу The Crystal у октобру 2013. године.

Чланови жирија:
1.    Градски архитекта
2.    Представник компаније SIEMENS д.о.о.
3.    Представник Архитектонског факултета Универзитета у Београду
4.    Представник Саобраћајног факултета Универзитета у Београду
5.    Представник Географског факултета Универзитета у Београду

Организатори конференције и конкурса за студенте и младе стручњаке подстичу мултидисциплинарност у раду као основну препоруку за израду конкурсних предлога.

На Архитектонском, Географском и Саобраћајном факултету УБ постоје факултетски координатори Конкурса, који ће подстаћи комуникацију и сарадњу студената са различитих факултета и формирање мултидисциплинарних радних тимова.

За више информација, посетите wебсите конференције, или пишите на адресу Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Свечано проглашење победничког тима и уручење наградног ваучера ће се обавити у четвртак, 16. маја 2013. године, у оквиру отварања изложбе и коктела који чине део паралелног програма конференције.

Формат за предају радова: студенти предају радове само електронски, у виду постера и/или видео презентације. Трошкове штампе плаката и припреме изложбе сносе организатори. Постери се предају у облику 1 до 2 панела димензија Б1 (70x100цм) формата .jpg или .eps и резолуције 300dpi. Радове у форми видео инсталација слати у трајању од 2 до 5 минута. Обавезно је текстуално објашњење концепта у дужини од 300 до 1000 речи на енглеском језику.

У оквиру факултетске наставе, предлаже се да конкурс буде спроведен као радионица или као замена за семестралну вежбу.  

Тематске целине студентског конкурса

A.    Модели прилагодљивих и отпорних градова
У оквиру конкурса је могуће предложити генеричке моделе одрживих и отпорних градских структура које имају способност да одолевају све израженијим климатским променама и њиховим негативним ефектима. Очекујемо маштовите моделе, утопијске концепте, еволуције и револуције постојећих образаца функционисања градских целина, у потпуности ослобођене стега реалних примера и случајева.

B.    Пилот-пројекти за прилагодљиве и отпорне градове у Србији
Организатори конкурса подржавају развијање идеја о конкретним пројектима на теме:
Б1. Мој град са 20% бициклистичког саобраћаја - унапређење инфраструктуре или промене менталитета?
Б2. Развијање речног саобраћаја у српским градовима
Б3. Физички приступачан и доступан град
Б4. Системи жичара за унапређење мобилности у градовима Србије
Пројекте приказати кроз цртеже основа, пресека и/или изгледа, у адекватној размери сходно просторном обухвату предлога. 3Д модели и додатни графички прикази су пожељни.

C.    Иновације и техничка решења
Разматраће се и пројектантска и концептуална решења која предлажу унапређење технологија градских система у најширем смислу- од система инфраструктуре, до система планирања и управе. Позивамо студенте и младе стручњаке да дају иновативна решења за конкретне и оперативне проблеме функционисања градова, користећи савремене методе, технике и алате.     


Радови се могу предавати:
1.    Електронски, емаилом на адресу Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , са називом емаила: Студентски конкурс_ Тема рада;
2.    Електронски, користећи  Sendspace, Dropbox или сл. онлине систем;
3.    Лично, на ЦД-у, до 12:00 часова (подне) у уторак 7. маја, на писарници Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, Ул. Његошева 84, Београд.
У случају опција 2. и 3, обавезно је послати емаил обавештење о поднетом раду на адресу Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
 
© Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет 2006-2010.