Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Студијски програм: САОБРАЋАЈ

Врста и ниво студија: Дипломске академске студије

Назив предмета: Логистика опасних материја

Наставници: По плану ангажовања за текућу школску годину

Број кредита: 6 ЕСПБ

Статус предмета: изборни

Услов: нема посебних услова

Циљ предмета

Велики број материја које се налазе у свакодневној употреби, а кроз процесе набавке сировина, дистрибуцију готових производа и њихово повлачење из употребе и у логистици, представљају потенцијалну опасност по људе, природу и окружење. Ова чињеница утицала је да се пажња стручне јавности и сензибилност јавног мњења, последњих деценија, када је реч о овим материјама, подигне на веома висок ниво. Отуда, циљ овог предмета јесте да студенте упозна са карактеристикама опасних материја, правцима деловања којима се може утицати на повећање безбедности у процесима транспорта, претовара и складиштења, као и о  значајном утицају ове категорије роба на екосистем у целини.

Исход предмета

По завршетку курса студенти ће бити упознати са прописима који регулишу рад са опасним материјама у логистици. Научиће методе за утврђивање очекиваних ризика од дејства опасних материја у транспортним и складишним системима. Знаће да примене неке од метода превентивног деловања, пре свега оних који се односе на избор рута којима се минимизира ризик у транспорту опасних материја и избор локација складишних објеката којима се минимизира очекивана штета у окружењу од потенцијалног нежељеног дејства ових материја. Биће упућени у процедуре које се примењују у случају настанка нежељеног догађаја и у базе података које се односе на превентиву у овој области.

Садржај предмета

Теоријска настава:

Актуелност и значај логистике опасних материја. Класификација опасних материја и хармонизација прописа. Опасне материје у логистичким и транспортним процесима. Карактеристике опасних материја и захтеви које рад са овом врстом материја генерише: паковање, начин складиштења, превоз, итд. Дефинисање ризика у раду са опасним материјама. Превентивна заштита од нежељеног дејства опасних материја. Проблеми рутирања и распоређивања возила у транспорту опасних материја - одређивање критеријума, процедуре и алгоритми за њихово решавање. Проблеми избора локација за складиштење опасних материја - поставке проблема, алгоритми за њихово решавање. Безбедносне процедуре и обука као облик превентивног деловања у случају појаве нежељеног догађаја изазваног дејством опасних материја.

Практична настава:

Вежбе, студијски истраживачки рад, интерактивне радионице, семинари, дебате. Решавање сложених оптимизационих задатака рутирања возила у транспорту опасних материја и комплексних проблема лоцирања складишта за смештај ових материја.

Литература

  1. UN Orange Book. Recommendations for the Transport of Dangerous Goods, Unated Nations Economic Commission for Europe,
  2. E. Erkut, S.A. Tjandra, V. Verter, Hazardous Material Transportation, In: C. Bernhart, G. Laporte (Eds.), Handbooks in Operations Research and Management Science, Vol. 14, Transportation, North Holland, 2006.,
  3. E. Erkut,  V. Verter , Hazardous Materials Logistics, in:  Z. Drezner, Facility Location: A survey of Applications and Methods, Springer-Verlag, 1995.,
  4. Часописи: Journal of hazardous materials, Accident Analysis and Prevention, Transportation Science, итд.

Број часова активне наставе

Остали часови

Предавања:

2

Вежбе:

2

Други облици наставе:

2

Студијски истраживачки рад:

3

3

Методе извођења наставе

предавања еx-катедра, вежбе на табли, семинари, дебате.

Оцена знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

Поена:

Завршни испит

Поена:

активност у току наставе

20

писмени испит

50

семинарски радови

30

усмени испит

 

колоквијуми

 

 

 

домаћи задаци

 

 

 

презентација пројекта

 

 

 

 
© Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет 2006-2010.