Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Студијски програм: САОБРАЋАЈ

Врста и ниво студија: Дипломске академске студије

Назив предмета: Оперативно планирање претоварних процеса

Наставници: По плану ангажовања за текућу школску годину

Број кредита: 6 ЕСПБ

Статус предмета: изборни

Услов: Механизација претовара, Технологије система руковања материјалом

Циљ предмета

Курс обухвата формулације и приступе решавању проблема оперативног управљања претоварним процесима као елементу практично сваког логистичких система. Поред оптимизационих метода, у оквиру овог курса посебна пажња посвећена је подједнако хеуристичким и метахеуристичким приступима. При томе, презентирајући достигнућа у овој области, тежиште је стављено на могућност практичне примене и утврђивање ефеката који се на тај начин остварују. На тај начин курс се може посматрати као проширење и продубљење знања у области оперативног планирања различитих класа система руковања материјалом у логистици што данас представља веома важну и изузетно много изучавану област.

Исход предмета

  • Биће оспособљени да формулишу неке од типичних задатака оперативног планирања (проблеми дефинисања плана реализације процеса, оптималног распоређивања средстава и руковаоца на задатке, оптималног рутинга транспортно манипулативних возила, алокације и додељивања ресурса претоварног система,...) и да у решавању тих проблема примене одговарајуће квантитативне методе и моделе.
  • Биће оспособљени да уобличавању решења приђу са системске тачке гледишта како би сагледали све релевантне захтеве, као и да у процесу формулације проблема примене одговарајући ниво апстракције како би се димензије проблема свеле на ниво прилагођен расположивим техникама решавања
  • Биће упознати са напредним нетодама оптимизације претоварних процеса и оспосебљени да их примене на решавање реалних проблема.
  • Стећи ће способност да идентификују и на одговарајући начин употребе изворе релевантних информација и да их примене у истраживању и уобличавању пројеката везаних за оперативно планирање претоварних процеса, као и да резултате на сажет и систематизован начин интерпретирају и презентују.

Садржај предмета

Теоријска настава:

Проблеми оперативног планирања у логистици. Оперативно планирање претоварних процеса. Формулације и типови проблема. Могућности примене различитих приступа и квантитативних метода у оперативном планирању претоварних процеса, како средствима континуалног дејства, тако и транспортно манипулативним возилима, односно осталим средствима цикличног дејства. Оптимизационе методе, хеуристички и метахеуристички приступи решавању типичних класа задатака у овој области.

Практична настава:

Вежбе које укључују обнову и дискусију о градиву презентираном током теоријске наставе и вежбање на примерима који се односе на поједине области теоријске наставе. као и презентацију примера и студија случаја. Дебате и интерактивне радионице о појединим темама везаним за неке од типичних класа задатака оперативног планирања претоварних процеса.

Литература

  1. М. Видовић, Квантитативнa анализa система руковања материјалом, Саобраћајни факултет, Београд, 2007.,
  2. G. Ghiani, et. al Introduction to logistics systems planning and control, J. Wiley & Sons, England, 2003.,
  3. S. Heragu Facilities design, PWS Publishing Co., Boston, 1997.,
  4. R. van der Meer Operational Control of Internal Transport, ERIM Ph.D. series, Netherlands, 2000.,
  5. М. Видовић, Н. Бјелић, Писани материјал са предавања и вежби.

Број часова активне наставе

Остали часови

Предавања:

2

Вежбе:

2

Други облици наставе:

1

Студијски истраживачки рад:

1

6

Методе извођења наставе

предавања ex-катедра, вежбе, студије случаја, дебате, интерактивне радионице, тимске презентације

Оцена знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

Поена:

Завршни испит

Поена:

активност у току наставе

20

усмени испит

30

семинарски радови

30

 

 

презентација пројекта

20

 

 

 
© Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет 2006-2010.