Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

АктивностиАктивности2010.


Volcanic Ash Crisis 2010 - Seminar
7. септембар 2010. године, организован од стране Катедре за аеродорме и безбедност ваздушне пловидбе
.  "Програм семинара"


2009. 

Workshop on Fundamentals of Risk Analysis and Safety Assessment of Air Traffic Operations
Од 5. октобра – 9. октобра 2009. године, организован од стране Катедра за аеродроме и безбедност ваздушне пловидбе, који је похађало више од 25 учесника из 7 Европских земаља.


Међународна летња школа

У периоду од 7-9. септембра 2009. године Милица Калић, Славица Дожић и Даница Павловић су похађале летњу школу о економици Summer School on Air Transport Economics на Саобраћајном факултету у Београду. The Summer School on Air Transport Economics је организована од стране Унивезитета у Београду – Саобраћајни факултет, Berlin School of Economics and Law и the German Aviation Research Society (GARS).

Conference on Air Traffic Management Economics,
Унивезитет у Београду Саобраћајни факултет, Београд, Србија, 10. септембар 2009. године
Милица Калић, Славица Дожић и Даница Павловић


Посета америчких пилота

25. марта 2009. Одсек су посетили амерички питомци. Том приликом је проф. Калић одржала кратку презентацију Одсека, а Даница Павловић је презентовала АСО софтвер који је развијен на Катедри.


Универзитет у Жилини, Словачка

У периоду од 12. до 14. марта 2009. проф. Милица Калић и мр Славица Дожић, су заједно са проф. Војином Тошићем, проф. Обрадом Бабићем, мр Феђом Нетјасовим и мр Радосавом Јовановићем са Катедре за аеродроме и безбедност ваздушне пловидбе посетили Одсек за ваздушни саобраћај Универзитета у Жилини, Словачка, где су одржали предавања по позиву са следећим темама:

 • Проф. др Обрад Бабић, редовни професор “Instrument Arrival and Approach Procedures – Case Study Airport Niš”
 • Мр Феђа Нетјасов, асистент “Traffic Alert and Collision Avoidance System (TCAS)”
 • Проф др Милица Калић, ванредни професор “Airline Scheduling: From Planning to Operations”
 • Мр Славица Дожић, асистент “Irregular Airline Operations: Decision Support System”
 • Проф. др Војин Тошић, редовни професор “Airport Passenger Handling – One Model”
 • Мр Радосав Јовановић “Air Navigation Services Charges in Europe”

2008.


Посета Аеродрому Тиват

Проф. Милица Калић је 27. јуна 2008. била у посети Аеродрому Тиват, где се састала са директором Ранком Бошковићем и замеником директора Предрагом Челановићем.


Посета од стране професора са Универзитета у Жилини

21.02.2008.год. професори и сарадници Одсека за ваздушни саобраћај Универзитета у Жилини, др Антонин Казда, др Бенедикт Баданик и др Андреј Новак посетили су Одсек и разговарали о сарадњи два факултета.


Стручна екскурзија за студенте

У периоду од 16. до 22. априла 2008. организована је стручна екскурзија за апсолвенте Одсека за ваздушни саобраћај током које су посећени аеродроми: Будимпешта, Беч и Минхен; као и EUROCONTROL-ов Центар за истраживање, развој и симулације у Будимпешти и Технички музеј у Минхену. Проф. Милица Калић је била вођа екскурзије, а на екскурзији су били и мр Славица Дожић, асистент на Катедри и Андрија Видосављевић, студент докторских студија на Собраћајном факултету и сарадник на пројектима на Катедри за аеродроме и безбедност ваздушне пловидбе.


2007.


Посета грчких пилота

26. јуна 2007. Одсек су посетили пилоти Војне Пилотске академије из Грчке. Након поздравне речи шефа Одсека проф. др Војин Тошић одржана су следећа предевања:

 • Проф. др Милица Калић – Представљање Саобраћајног факултета и Одсека за ваздушни саобраћај
 • Мр Татјана Крстић Симић, асистент – ″Fast Time simulation for Serbia and Montenegro Airspace″
 • Славица Дожић, асистент приправник – ″Airline Schedule Optimization″
 • Бојана Мирковић, асистент приправник – ″Capacity Evaluation of Apron Taxiline Circle vs. Standard Apron Crossing″
 • Мр Феђа Нетјасов, асистент – ″RESET – Reduced Separation Minima″

По завршетку презентација Катедра за ваздухопловна превозна средства је представила Лабораторију за симулацију летења.


Војна академија

12. јуна 2007. потписан је споразум са Војном академијом о заједничком четворогодишњем студијском програму ″Официр пилот – инжењер ваздушног саобраћаја″.


Master of Civil Aviation program

Катедра за аеродроме и безбедност ваздушне пловидбе и Катедра за експлоатацију ваздухоплова и планирање и организацију ваздушног превожења су покренули једногодишњи програм Master of Civil Aviation (MCA) (www.mastercivilaviation.org) заједно са Лабораторијом за операциона истраживања Одсека за електротехнику, електронику и информатику, Универзитет у Трсту у сарадњи са Институтом за психологију рада - Група за ваздухопловну психологију, Универзитет у Грацу, уз подршку Центра за истраживање, развој и симулације, EUROCONTROL, Будимпешта (CRDS).


2006.


ICRAT 2006

Одсек за ваздушни саобраћај Саобраћајног факултета је био домаћин “2nd International Conference on Research in Air Transportation - ICRAT 2006” коју су организовали EUROCONTROL Experimental Centre (Бретањи, Француска) и Одсек за ваздушни саобраћај Саобраћајног факултета Универзитета у Београду 24 – 28. јуна 2006. EUROCONTROL, Министарство науке и заштите животне средине Републике Србије, Европска комисија, НАСА (САД), као и Директорат цивилног ваздухопловства државе Србије и државе Црне Горе и Агенција за контролу летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) су били спонзори ове конференције. Учествовало је више од 120 учесника из више од 24 државе. Више информација о Конференцији може се видети на званичном веб сајту ICRAT 2006.


Austrian Airlines

У периоду од 28. до 30. марта 2006. проф. Милица Калић и Даница Павловић, заједно са проф. Војином Тошићем и проф. Обрадом Бабићем, са Катедре за аеродроме и безбедност ваздушне пловидбе, и Златком Јегдићем, директором САГА-е, су посетили Оперативни центар Austrian Airlines-a. Том приликом проф. Калић, проф. Бабић и Даница Павловић су одржали презентацију: “Daily Operational Flight Schedule Design - Decision Support Tool”.


2005
.


Универзитет у Трсту

У периоду од 26. до 29. октобра 2005. проф. Милица Калић, заједно са проф. Војином Тошићем и проф. Обрадом Бабићем, са Катедре за аеродроме и безбедност ваздушне пловидбе, су посетили Универзитет у Трсту.
Проф. Калић је у оквиру наставе на последипломским студијама одржала 4 часа предавања на тему: “Airline Operations: Network and Schedule Design”, а проф. Бабић је одржао 6 часова предавања са темама: “Air Cargo Transport” i “Air Traffic Management”.
Током посете је одржан и састанак у вези са сарадњом и организовањем заједничких магистарских студија коме су присуствовали Dr Walter Ukovich и Dr Lorenzo Castelli са Универзитета у Трсту, и Dr Natascha Kuenstner и Mr Michaela Heese са Универзитета у Грацу.


Austrian Airlines

У периоду од 30. августа до 02. септембра 2005. проф. Милица Калић је имала састанке и посетила више одељења у Austrian Airlines-u: “Network Scheduling”, “Network Development”, “Hub Control Centre (Park Office)”, као и “Headquarters AUA” у Оберлаа-у.
 29. августа 2005. проф. Милица Калић, заједно са проф. Војином Тошићем и проф. Обрадом Бабићем, са Катедре за аеродроме и безбедност ваздушне пловидбе, су посетили Оперативни центар Austrian Airlines-a. Током посете одржана је презентација пројекта: “Airline Schedule Optimization” који је урађен за ЈАТ Airways.
Током августа и септембра 2005 Даница Павловић је боравила на стручној пракси у Austrian Airlines-у у Одељењу за “Quality Management” у Бечу у организацији Austrian Airlines-а и IAESTE (International Association for Exchange of Students for Technical Experience).


Adria Airways / Универзитет у Љубљани

14. јуна 2005. проф. Милица Калић, заједно са проф. Војином Тошићем и проф. Обрадом Бабићем, са Катедре за аеродроме и безбедност ваздушне пловидбе, су посетили Adria Airways и Машински факултет, Универзитета у Љубљани, Словенија. Током посете Универзитету, проф. Обрад Бабић је одржао предавање са темом: “Free Flight Concept Distributed Air/Ground Traffic Management”.


Универзитет у Грацу / FH Joanneum

13. јуна 2005. проф. Милица Калић, заједно са проф Војином Тошићем и проф. Обрадом Бабићем, са Катедре за аеродроме и безбедност ваздушне пловидбе, су посетили Karl-Franzes Универзитет у Грацу (Институт за психологију рада - Група за ваздухопловну психологију) где је домаћин био проф. др Wolfgang Kallus; као и Универзитет примењених наука FH JOANNEUM, где је домаћин био проф. др Hannes Fogt.


Стручна екскурзија за студенте

У периоду од 3. до 13. априла 2005. организована је стручна екскурзија за апсолвенте Одсека за ваздушни саобраћај током које су посећени аеродроми: Будимпешта, Беч и Минхен; EUROCONTROL-ов Центар за истраживање, развој и симулације у Будимпешти, као и Karl-Franzes Универзитет у Грацу (Институт за психологију рада - Група за ваздухопловну психологију). Проф. Обрад Бабић је био вођа екскурзије, а на екскурзији су били и проф. Милица Калић, предавачи Миодраг Илић, др Алекса Зејак и проф. Мирјана Чангаловић са ФОН-а.


2003
.


Вестминстер Универзитет, Лондон

Од октобра 2003. године Вера Јакимовска је била на постдипломским студијама на Вестминстер Универзитету у Лондону, на програму Планирање и менаџмент у саобраћају и транспорту.


2002.


Eurocontrol CRDS

Три члана Одсека: др Милица Калић, Игор Полторацки и Феђа Нетјасов, као и студент Оља Вујић су од 8. до 10. маја 2002. године присуствовали тродневном курсу под називом “Управљање пројектима” који је организован од стране “Project Management Instиtute”, САД. Курс је организован у Будимпешти у просторијама Eurocontrol CRDS-a.


INECO, Madrid

У јулу и августу 2002. године два студента постдипломца и асистента приправника Славица Недељковић и Вера Јакимовска, боравиле су на стручној пракси у Мадриду у организацији IAESTE (International Association for Exchange of Students for Technical Experience) и компаније INECO (Ingenieria y Economia del Transporte).
Славица Недељковић је у оквиру пројекта “Карактеристике потражње” радила на припреми података за симулацију капацитета платформе Аеродрома Барајас.
Вера Јакимовска је у оквиру пројекта “Техничка подршка за припрему методологије за надгледање мастер планова аеородрома” радила на анализи модела за прогнозу потражње у ваздушном саобраћају који су коришћени у изради мастер планова за аеродроме у Шпанији


2001.


Стручно путовање професора и асистената у Француску

У септембру 2001. Милица Калић, Горан Павковић и Бранкица Пешић су поред других професора и асистената Одсека за ваздушни саобраћај и транспорт посетили ENAC (Ecole Nationale d’Aviation Civile) и CENA (Centre d’Etudes de la Navigation Aerienne) у Тулузу на позив др Daniel Delahaye.
Такође је била организована посета Airbus-овој фабрици у Тулузу, где се врши финално склапање авиона.
Иста група је посетила и Eurocontrol Experimental Center у Бретињију (Париз).


2000.

Калифорнијски Универзитет

Од септембра 2000. године Татјана Болић је на постдипломским студијама на Калифорнијском Универзитету у Берклију (САД). Татајана Болић ради и као асистент у NEXTOR (National Center of Excellence for Aviation Operations Research).

Тетраплан, Данска

Горан Павковић је провео три месеца у Копенхагену (Данска) у консалтинг компанији “Тетраплан” и учествовао у раду на пројектима из области планирања саобраћаја.


1999.


Хелсиншки Универзитет

У августу 1999. године Милица Калић је била у посети Хелсиншком Универзитету у Финској где је одржала семинар “Примена техника меког рачуна у процесу предвиђања путничке потражње”.


1998.


Технички Универзитет Данске

У априлу и мају 1998. Милица Калић је била на студијском боравку на Техничком Универзитету Данске, као стипендиста Данског министарства за путеве и Института за планирање саобраћаја.
На Техничком Универзитету Данске и у консултанској компанији “Тетраплан” је одржала семинаре “Примена техника меког рачуна у процесу предвиђања путничке потражње”.


Калифорнијски Универзитет

Милица Калић је у фебруару 1998. године одржала семинар “Примена техника меког рачуна у процесу предвиђања путничке потражње” на Универзитету Калифорније у Берклију (С.А.Д.).


1995.


Међународна летња школа

У септембру 1995. године Милица Калић и Горан Павковић су похађали курс "Intelligent Technologies and Soft Computing" Међународне летње школе у организацији Dortmund University Germany, RWTH Aachen Germany, Institute of Microtechnology Bucharest и The Black Sea University Romania. Међународна летња школа је одржана у Мангалији (Румунија).

 
© Универзитет у Београду - Саобраћајни факултет 2006-2010.