Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

Конкурс за студенте и младе стручњаке Планирање отпорних и прилагодљивих градова

Организатори: УНДП Србија и Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, уз подршку Министартства енергетике, развоја и заштите животне средине

У оквиру међународне конференције ОДРЖИВО УРБАНО И САОБРАЋАЈНО ПЛАНИРАЊЕ (СУТП 2013), која се одржава у Београду 16. и 17. маја 2013. године, организује се и конкурс за студенте и младе стручњаке, на тему:


Планирање отпорних и прилагодљивих градова
Making the City Resilient


Конкурс је отворен од 12. марта за студенте и младе стручњаке из области архитектуре, урбанистичког планирања, просторног планирања, саобраћаја и сродних техничких дисциплина, до 35 година старости. Сви предати радови ће бити приказани на међународној изложби са двојезичним каталогом са рецензијом.

Предлози се могу предавати индивидуално или у групи од максимално 4 члана. Аутори не могу да буду чланови више од једног ауторског тима, и сваки тим може да преда само 1 рад.

Рок за пријављивање аутора и ауторских тимова:
понедељак 22. април 2013. на адресу This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Рок за предају радова: уторак, 7. мај 2013. у 12:00 часова (подне)

Петочлани жири ће вредновати пристигле радове у складу са евалуационим обрасцем, и аутори рада са највећим бројем поена ће бити добитници специјалне SIEMENS награде: путовања у Лондон и посете комплексу The Crystal у октобру 2013. године.

Чланови жирија:
1.    Градски архитекта
2.    Представник компаније SIEMENS д.о.о.
3.    Представник Архитектонског факултета Универзитета у Београду
4.    Представник Саобраћајног факултета Универзитета у Београду
5.    Представник Географског факултета Универзитета у Београду

Организатори конференције и конкурса за студенте и младе стручњаке подстичу мултидисциплинарност у раду као основну препоруку за израду конкурсних предлога.

На Архитектонском, Географском и Саобраћајном факултету УБ постоје факултетски координатори Конкурса, који ће подстаћи комуникацију и сарадњу студената са различитих факултета и формирање мултидисциплинарних радних тимова.

За више информација, посетите wебсите конференције, или пишите на адресу This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Свечано проглашење победничког тима и уручење наградног ваучера ће се обавити у четвртак, 16. маја 2013. године, у оквиру отварања изложбе и коктела који чине део паралелног програма конференције.

Формат за предају радова: студенти предају радове само електронски, у виду постера и/или видео презентације. Трошкове штампе плаката и припреме изложбе сносе организатори. Постери се предају у облику 1 до 2 панела димензија Б1 (70x100цм) формата .jpg или .eps и резолуције 300dpi. Радове у форми видео инсталација слати у трајању од 2 до 5 минута. Обавезно је текстуално објашњење концепта у дужини од 300 до 1000 речи на енглеском језику.

У оквиру факултетске наставе, предлаже се да конкурс буде спроведен као радионица или као замена за семестралну вежбу.  

Тематске целине студентског конкурса

A.    Модели прилагодљивих и отпорних градова
У оквиру конкурса је могуће предложити генеричке моделе одрживих и отпорних градских структура које имају способност да одолевају све израженијим климатским променама и њиховим негативним ефектима. Очекујемо маштовите моделе, утопијске концепте, еволуције и револуције постојећих образаца функционисања градских целина, у потпуности ослобођене стега реалних примера и случајева.

B.    Пилот-пројекти за прилагодљиве и отпорне градове у Србији
Организатори конкурса подржавају развијање идеја о конкретним пројектима на теме:
Б1. Мој град са 20% бициклистичког саобраћаја - унапређење инфраструктуре или промене менталитета?
Б2. Развијање речног саобраћаја у српским градовима
Б3. Физички приступачан и доступан град
Б4. Системи жичара за унапређење мобилности у градовима Србије
Пројекте приказати кроз цртеже основа, пресека и/или изгледа, у адекватној размери сходно просторном обухвату предлога. 3Д модели и додатни графички прикази су пожељни.

C.    Иновације и техничка решења
Разматраће се и пројектантска и концептуална решења која предлажу унапређење технологија градских система у најширем смислу- од система инфраструктуре, до система планирања и управе. Позивамо студенте и младе стручњаке да дају иновативна решења за конкретне и оперативне проблеме функционисања градова, користећи савремене методе, технике и алате.     


Радови се могу предавати:
1.    Електронски, емаилом на адресу This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , са називом емаила: Студентски конкурс_ Тема рада;
2.    Електронски, користећи  Sendspace, Dropbox или сл. онлине систем;
3.    Лично, на ЦД-у, до 12:00 часова (подне) у уторак 7. маја, на писарници Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, Ул. Његошева 84, Београд.
У случају опција 2. и 3, обавезно је послати емаил обавештење о поднетом раду на адресу This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 
© Faculty of Transport and Traffic Engineering, Belgrade 2006-2010.