Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

ТАЛАС нових иницијатива за развој водног транспорта

Чланови Одсека за водни саобраћај и транспорт учествовали у организацији и раду Форума „ТАЛАС нових иницијатива за развој водног транспорта”

На иницијативу Саобраћајног факултета у Београду, Поморско речне агенције – Агент Плус и Министрства за инфраструктуру и енергетику, организован је Први Форум под називом „ТАЛАС нових иницијатива за развој водног транспорта”. Форум је одржан 29.03.2012. године у Београду, у Савском пристаништу на броду „КЕЈ 1“.

ФОРУМ Талас је формулисао намеру да подржи и подстакне развој водног транспорта, као значајног дела транспортног система Србије, са интензивнијим повезивањем друмског и железничког транспорта, али и да развој водног транспорта у Србији повеже са свеукупним настојањима развоја овог вида транспорта у региону, посебно на пловним путевима на Дунаву и Сави.

Учешће у раду Форума ТАЛАС узели су представници следећих организација: Министрство за инфраструктуру и енергетику, Агент Плус – Поморско речна агенција, Универзитет у Београду Саобраћајни факултет,  Лучка капетанија Београд, Лучка капетанија Панчево, Лучка капетанија Брчко – БИХ, Пловпут, Управа за границу, МУП РС, Привредна комора Србије, Привредна комора Београда, СГП Београд, Секретаријат за царинско пословање ЦИ Београд, ЈРБ Београд, Дунавски Ллоyд Сисак – Хрватска, УДП – Украјина, БРП – Бугарска, ТТС – Румунија, Лука Нови Сад, Лука Београд, Лука Панчево, Лука Вуковар – Хрватска, Лука Констанца –  Румунија, Лука Брчко – БиХ, Дунавска комисија, Савска комисија, Компанија Викторија група, Компанија Нидера – Холандија, Компанија Елиxир, Компанија Дунав група Агрегати.

На Форуму ТАЛАС учестовавли су и чланови Одсека за водни саобраћај и транспорт Саобраћајног факултета и то:

•    Проф. др Зоран Радмиловић истакао је предности, недостатке и заблуде о водном транспорту, стање и положај унутрашњег водног транспорта по земљама чланицама ЕУ, стање и положај овог вида транспорта у Србији, место Србије и речног саобраћаја у Дунавској стратегији ЕУ и развојне могућности, пројекте и иновације у водном транспорту на нивоу ЕУ.

•    Проф. др Катарина Вукадиновић приказала је наставне планове у образовању саобраћајних инжењера на основним и мастер студијама на студијском модулу за водни саобраћај и транспорт. Она је истакла да следи акредитација наставних планова и програма и да ће се у вези са тим мењати програми и планови образовања у складу са захтевима окружења (привреде, државних институција, научноистраживачких организација).

•    Др Владислав Мараш изложио је нове системе организације контејнерског транспорта на Дунаву са условима развоја и искуства у Европи.

Више информација о овој иницијативи и првом Форуму ТАЛАС можете добити на следећој wеб адреси: http://www.forumtalas.com/

 
© Faculty of Transport and Traffic Engineering, Belgrade 2006-2010.