Saobracajni fakultet
Pretraga
Home
 

072 - Приказ књиге

СИСТЕМИ ЈАВНОГ ТРАНСПОРТА ПУТНИКА
- Елементи технологије, организације и управљања

Др Славен М. ТИЦА

072_Small

Година издања

2016.

Издање

I изд.

Формат

Б5 - 170mm x 240mm

Број страна

218

Писмо

латиница

Категорија

помоћни уџбеник

Повез

Броширан

ISBN

978-86-7395-350-2

Цена

800,00 динара


ОООООСистем јавног градског транспорта путника са својим перформансама, технологијом, квалитетом, трошковима и утицајем на окружење, представља један од битних фактора везаних за функционисање, локацију, величину и структуру савремених градова, њихову економију и одржив развој. У ширем контексту посматрано, систем јавног транспорта путника је један од кључних елемената у процесу стварања градова погодних за живот (енгл. livable city). Према теорији система, систем јавног градског транспорта путника представља отворен, сложен организационо – технолошки систем, са стохастичком променом стања са циљем задовољења транспортних потреба његових корисника. Овај систем има сложену структуру, сачињену од више технолошких и организационих подсистема и представља најзначајнији сервис мобилности становника урбаног подручја.
ОООООКњига СИСТЕМИ ЈАВНОГ ТРАНСПОРТА ПУТНИКА – Елементи технологије, организације и управљања, је резултат дугогодишњег рада аутора у сектору јавног градског транспорта путника, у коју су уграђена искуства стечена у пројектовању савремених система јавног градског транспорта путника у више градова из региона.
ОООООУ књизи је представљена међусобна повезаност градова и система јавног градског транспорта путника, као и сет научно-стручних начела и метода у циљу стварања одрживе мобилности у урбаним подручјима и реалних услова за одржив развој система. Дефинисани су циљеви и захтеви кључних актера у систему, са концептуалним приказом међусобних односа унутар система јавног градског транспорта путника. Такође, у публикацији је приказана стратегија развоја и концепт комбиноване мобилности, чија се платформа базира на синергији између подсистема јавног масовног транспорта путника и подсистема флексибилног транспорта путника – паратранзита, који заједно са пешачењем представљају целовито и кохерентно решење реализације транспортних потреба становника урбаних подручја.
ОООООКњига на свеобухватан начин класификује и анализира системе јавног транспорта путника, као и елементе технологије, организације и управљања на начин који интегрише више аспеката од кључног утицаја на функционалну и финансијску одрживост система јавног градског транспорта путника. Детаљно је приказан концепт одрживе транспортне политике базиране на научним и стручним основама, која уз примену системског приступа и савремених научних метода и техника транспортног инжењерства има за циљ стварање реалних услова за ефикасно остварење циљне функције система јавног градског транспорта путника. У књизи се на системски начин обрађују комплексни проблеми технологије наплате транспортне услуге у функцији транспортне политике, политике финансирања и тарифне политике.
ОООООКњига одражава достигнућа савремене науке и праксе у научном, методолошком и педагошком погледу у овом тренутку времена, и намењена је студентима основних и мастер академских студија на Универзитету у Београду – Саобраћајном факултету. У посебним целинама књиге, великим делом су обрађене методолошке и наставне активности на три предмета са основних академских студија (Технологија транспорта путника, Основи јавног градског транспорта путника и Јавни градски транспорт путника) и два предмета са мастер академских студија (Системи транспорта путника и Информационе технологије у транспорту путника).
ОООООКњига је намењена и дипломираним инжењерима саобраћаја који раде у сложеним организационо-технолошким системима јавног транспорта путника, са циљем да премосте празнину која често дели теорију и праксу.
ОООООТакође, у књизи су приказани резултати истраживања тима људи са Катедре за друмски и градски транспорт путника, на примеру студије случаја развоја електронског система наплате у систему јавног градског транспорта путника у Београду.
 
© Faculty of Transport and Traffic Engineering, Belgrade 2006-2010.